Voor het Centrum voor literatuur en onderwijs van de Letterenfaculteit van de KU Leuven zoeken wij twee doctoraatsbursalen. Je draagt bij aan het werk van het onderzoeksteam en de activiteiten van de onderzoeksgroep, vooral het Centrum voor literatuur en onderwijs. Het CLO wil het belang van literatuur en literair lezen in het onderwijs promoten. Het wil de kennis over kwaliteitsvol literatuuronderwijs samenbrengen, verder ontwikkelen en breed beschikbaar maken.
Project
Beide onderzoekers zullen vier jaar werken aan het project BLIS: Belgische literatuur in het secundair onderwijs: het ontwikkelen van burgerschap, interculturele competenties en kritische geletterdheid.
Internationaal onderzoek, waaronder PISA 2023, slaat alarm over de sterke daling van de kritische geletterdheid bij Vlaamse leerlingen. Dit project wil didactische methodes en modules ontwikkelen voor het aanleren van kritische geletterdheid, interculturele competenties en burgerschapsvorming in de laatste twee jaar van het Vlaams secundair onderwijs, zowel voor Frans als Nederlands. Het is gebaseerd op eerder onderzoek dat de effectiviteit van literatuuronderwijs bij het bereiken van deze onderwijsdoelen heeft aangetoond. In de modules staat Belgische literatuur centraal. Eén project (P1) onderzoekt de mogelijkheid en de methodes van taaloverschrijdende samenwerking (Nederlands-Frans) om kritische geletterdheid en interculturele competenties te bevorderen door het gebruik van Belgische literatuur. Het tweede project (P2) richt zich op het gebruik van literaire teksten in burgerschapsvorming, opnieuw met een specifieke focus op Belgische literatuur.
Als onderzoeker op dit project ontwerp je didactische methodes en modules, en voer je een pilootstudie uit in secundaire scholen in Vlaanderen. Je werkt daarvoor samen met partners uit het werkveld. Je maakt je resultaten praktisch bruikbaar en communiceert erover zodat leraren ermee aan de slag kunnen. Je werkt aan een proefschrift, schrijft wetenschappelijke artikels en presenteert je onderzoek op conferenties. Je werkt onder de supervisie van de professoren Elke Brems, Elke D’hoker en Reine Meylaerts.
Profiel
- Je hebt een masterdiploma in literatuur, vertalen, of een andere relevante discipline (specialisatie Nederlandse of Franse letterkunde is een troef)
Een diploma van de Educatieve master Talen of een andere didactische opleiding strekt tot aanbeveling, net als didactische ervaring - Je behaalde uitstekende resultaten op bachelor- en masterniveau, zeker wat de bachelor- en masterproef betreft
- Je bent zelfstandig, gemotiveerd, leergierig, sociaal
- Je hebt uitstekende organisatorische, communicatieve en onderzoeksvaardigheden
- Voor beide projecten behaal je C2-niveau voor Nederlands. Voor P1 behaal je ook C2-niveau voor Frans
- Je hebt een goede kennis van het Engels
- Je hebt een hart voor literatuur
Aanbod
Wij bieden twee posities voor een voltijdse doctoraatsbursaal aan de Faculteit Letteren van de KU Leuven. Het project loopt vier jaar en begint op 1 november 2024.
- Je contract geldt voor 2 jaar en kan één keer verlengd worden (2+2)
- Je volgt een doctoraatsopleiding waarbij je academische en niet-academische vaardigheden ontwikkelt
- Je hebt een budget om deel te nemen aan internationale conferenties, zomerscholen, workshops etc.
- Je maakt deel uit van een dynamische groep onderzoekers
- Je onderzoek is maatschappelijk georiënteerd: je komt in scholen en overlegt met leraren en leerlingen. Je onderzoek kan een verschil maken in het Vlaamse onderwijs.
Interesse?
We verwachten bij je sollicitatie een motivatiebrief en een CV.
Solliciteren voor deze vacature kan tot en met 3 september 2024 via onze online sollicitatietoepassing.
Je mag voor beide deelprojecten solliciteren, anders specifieer je best voor welk deelproject je solliciteert (P1 of P2)
Meer informatie is te verkrijgen bij prof. dr. Elke Brems, tel.: +32 2 609 37 49, mail: elke.brems@kuleuven.be of prof. dr. Elke D’hoker, tel.: +32 16 32 48 83, mail: elke.dhoker@kuleuven.be.
Solliciteren voor deze vacature kan tot en met 03/09/2024 via onze online sollicitatietoepassing
KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.
Heb je een vraag over de online sollicitatieprocedure? Raadpleeg onze veelgestelde vragen of stuur een e-mail naar solliciteren@kuleuven.be
Laat een reactie achter