” Ambassadeurs van de Week van het Nederlands op tournee (beschikbaar voor interviews) | |||
” Ruim 60 activiteiten in Nederland, Vlaanderen en ver daarbuiten | |||
” Deel van het programma is speciaal gericht op nieuwkomers |
De Week van het Nederlands bestaat tien jaar! Ook deze keer staat er weer een ambitieus en veelzijdig programma op stapel. De ambassadeurs van de Week van het Nederlands zijn de Vlaamse schrijver Mohamed Ouaamari en de Nederlandse columnist en radiomaker Cesar Majorana. Zij trekken van 28 september tot 5 oktober langs scholen en podia in de Lage Landen met een dwarse en dynamische performance. Daarin gaan ze op zoek naar vormen van taalvernieuwing die in deze tijden van artificiële intelligentie diepmenselijk zijn en ook zullen blijven. Bovendien vieren tientallen scholen, bibliotheken en organisaties in Vlaanderen, Nederland en ver daarbuiten de taal met een rijk scala aan activiteiten. Thema dit jaar is ‘Nieuw in het Nederlands’, daarom zijn heel wat activiteiten specifiek gericht op nieuwkomers.
De imperfectie, de menselijkheid van taal moeten we blijven vieren.
Humoristische voorstelling
In de humoristische voorstelling waarmee Cesar Majorana en Mohamed Ouaamari rondtrekken fileren ze zichzelf, elkaar en de taal. Is taalvernieuwing nog iets voor feilbare, schrijvende mensen zoals zij, of behoort dit vanaf nu tot het domein van de artificiële intelligentie?
“Ons schrijvende leven is de laatste jaren echt veranderd door de manier waarop we met taal omgaan in de samenleving”, zegt Cesar Majorana, de Nederlandse ambassadeur van de Week van het Nederlands. “Daar hebben we best wel iets over te vertellen.”
De Vlaamse ambassadeur Mohamed Ouaamari heeft naar eigen zeggen “altijd wel iets enthousiasts over taal te zeggen”. Hij wil jongeren vooral een frisse blik geven op onze taal en aantonen dat taal meer is dan wat je op de schoolbanken leert. “Als je taal eenmaal onder de knie hebt, wordt het eigenlijk een vorm van magie.”
In een dwarse en dynamische dialoog houden ze halt bij taalvormen die dapper weerstand bieden aan de oprukkende kunstmatigheid. Daarbij vieren ze de kleine, minder voor de hand liggende taalmomenten die we maar al te vaak vergeten, maar die behoren tot de kern van ons mens-zijn.
Activiteiten wereldwijd
De coördinatie van de Week van het Nederlands is in handen van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren, maar het rijk gevulde programma is grotendeels te danken aan de inzet en het enthousiasme van de vele organisaties in het hele taalgebied. Zij organiseren diverse activiteiten, van workshops, lezingen, prijsuitreikingen, zangsessies, wedstrijden, dictees tot en met een interactieve voorleessessie op de radio in Paramaribo, Suriname. Dit jaar is het thema van de Week ‘Nieuw in het Nederlands’. Heel wat activiteiten richten zich dan ook specifiek op nieuwkomers in onze taal.
Enkele voorbeelden van activiteiten in Nederland:
• 29 september – Een ratjetoe, het is de klemtoon! – Verrassende, vrolijke, spannende en geweldig geschreven verhalen verteld en voorgelezen. Hem.
• 2 oktober – Stijlvoltreffer – Performance van de ambassadeurs met daarna een workshopcarrousel en een schrijfwedstrijd. Groningen.
• 5 oktober – Tilt Festival – Literatuur in 4D tijdens het literaire festival in Tilburg met Nikki Dekker, Alara Adilow, Hannah Chris Lomans en Lucas de Waard. Tilburg.
• 5 oktober – Nacht van de Poëzie – Al 41 jaar je nachtelijke afspraak met de poëzie van vandaag. Dit jaar met o.a. Anna Enquist, Astrid Haerens, Daan Doesborgh, Simone Atangana Bekono, Rozalie Hirs, Mahat Arab, Ramsey Nasr, Ted van Lieshout en Peter Verhelst. Utrecht.
Laat een reactie achter