Gent is een rebelse stad en er woont een weerspannig volkje. Dat is althans het typische imago van de Arteveldestad en haar Stroppendragers. Ook de literatuur heeft aan dat imago bijgedragen. Literaire teksten uit Gent schoppen regelmatig tegen de gevestigde orde en bevestigen of ondermijnen juist het rebelse imago van de stad. Journalist Marieke Martens gaat in deze serie in gesprek met onderzoekers van de vakgroep letterkunde aan de UGent over die relatie tussen Gentse literatuur en rebellie sinds de middeleeuwen.
Je kunt deze zes podcastafleveringen natuurlijk rustig thuis beluisteren, maar je kunt ook de stad in trekken want al die literaire rebellen hebben hun sporen nagelaten in de Gentse straten. Bij elke aflevering vind je een wandelroute die je langs de plekken die in de podcast worden besproken voert.
Meer informatie via: https://www.rebellie.ugent.be
Balorige periodiek: achttiende-eeuwse satirische tijdschriften, en Provo in de jaren ‘60 – Rebellie in de Gentse letteren 4
In deze aflevering maken we kennis met satirische tijdschriften uit Gent. Het tijdschrift brengt maatschappijkritiek dicht bij de mensen. De censuur lag op de loer, zeker in het revolutietijdvak en de woelige jaren ’60. Het weerhield de Gentse tijdschriftenmakers er niet van om scherpe opinies de wereld in te sturen. Lieselot De Taeye en Kornee van der Haven nemen ons mee.
De aflevering is te beluisteren via Spotify:
Gasten van deze week
Kornee van der Haven in professor vroegmoderne Nederlandse letterkunde. Zijn onderzoek is voornamelijk gericht op vroegmoderne lyriek en theater van de 17de en 18de eeuw en verkent de verwevenheid van literatuur, politiek, geweld en identiteit.
Lieselot De Taeye is doctor in de moderne Nederlandse letterkunde. Ze werkte reeds rond experimentele literatuur uit de lange jaren zestig en de rol van religie en Midden-Afrikaanse kosmologieën in verhalen over Congo.
Deze podcastserie kwam tot stand dankzij financiële steun door de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte en het Maatschappelijk Valorisatiefonds van de UGent.
Laat een reactie achter