Een avond over Elizabeth Wolff: een moedige schrijfster uit de Verlichting
Boekvoorstelling biografie door Marita Mathijsen en panelgesprek met Annelies Verbeke en Tom Verschaffel
Dinsdag, 26 november, 19u30-21u00, Bibliotheek De Krook, zaal De Blauwe Vogel, ingang via Platteberg 11 (zij-ingang), Gent
Registreren voor 22-11 via: https://event.ugent.be/registration/wolff
Dit najaar verschijnt Een vrije geest: Het uitzonderlijke leven van Betje Wolff bij Uitgeverij Balans. Elizabeth (Betje) Wolff schreef samen met Agatha Deken de roman Sara Burgerhart die in Nederland onderdeel is van de historische canon. Met dit boek krijgt Elizabeth Wolff haar eerste solo-biografie. Marita Mathijsen komt naar De Krook om er deze biografie voor te stellen en in te gaan op het turbulente leven van de schrijfster. Daarna zal zij in gesprek te gaan met Annelies Verbeke en Tom Verschaffel, over de positie van vrouwelijke auteurs in de achttiende eeuw en nu. Waarom wordt het werk van getalenteerde schrijfsters zo weinig gelezen? Waarom ontbreekt de Verlichting in de Vlaamse literaire canon? En waarom is het voor vrouwelijke auteurs nog steeds lastig om een plek in die canon te krijgen? Moderator: Kornee van der Haven.
Over Elizabeth Wolff
Het leven van de achttiende-eeuwse schrijfster Elizabeth (of Betje) Wolff is ongekend opwindend en haar schrijverschap is meesterlijk. Geen vrouw wist ooit zo spottend tegen het orthodoxe geloof te schrijven. Ze nam ferm stelling tegen de onderdrukking van vrouwen, tegen de slavernij, tegen dierenmishandeling, vóór natuurwaardering, vóór democratisch bestuur. Dat maakt haar uniek, niet alleen toen, maar ook nu nog. Ze stond al in heel letterenland bekend als schrijfster toen ze Agatha (of Aagje) Deken leerde kennen, die nog geen naam had. Samen schreven ze het succesboek Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart. Op haar vijftigste vluchtte ze vanwege de politiek met Aagje naar Frankrijk. Negen jaar later kwamen ze gedesillusioneerd terug. Hun succesjaren waren toen voorbij. In 1802 overleden de twee vriendinnen, kort na elkaar.
Marita Mathijsen
Marita Mathijsen is cultuurhistorica en emeritus hoogleraar Nederlandse literatuur aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is bekend om haar werken over vooral de negentiende eeuw: De geest van de dichter, De gemaskerde eeuw, Historiezucht, L: de lezer van de 19de eeuw en haar veelgeprezen biografie Jacob van Lennep: Een bezielde schavuit. Haar werk verscheen op de short lists van de geschiedenisprijs en de biografieprijs.
Annelies Verbeke
Annelies Verbeke schrijft vooral proza en theaterteksten. Ze schreef ondermeer de romans Slaap! (2003), Reus (2006), Vissen redden (2009) en Dertig dagen (2015), de verhalenbundels Groener gras (2007), Veronderstellingen (2012), Halleluja (2017) en Treinen en Kamers (2021). Ze is betrokken geweest bij het feministische schrijverscollectief Fixdit Podcasts over in de vergetelheid geraakte schrijvende vrouwen doorheen de geschiedenis van de Nederlandstalige literatuur (te beluisteren via https://www.de-gids.nl/podcasts/fixdit ).
Tom Verschaffel
Tom Verschaffel is hoogleraar cultuurgeschiedenis vanaf 1750 aan de KU Leuven. Hij is de auteur van De weg naar het binnenland (2017), het deel over de literatuur van de Zuidelijke Nederlanden in de 18de eeuw in de Geschiedenis van de Nederlandse Literatuur. Zijn onderzoek betreft de historiografie en de brede historische cultuur van de achttiende, negentiende en twintigste eeuw, publieksgeschiedenis en de visuele voorstelling van het verleden, cultureel nationalisme, de culturele uitwisseling tussen België en zijn buurlanden, en de cultuurgeschiedenis van migratie.
Organisatie: Bibliotheek De Krook & Universiteit Gent (Vakgroep letterkunde en Humanities Academie) m.m.v. Koninklijke Academie voor Taal- en Letterkunde (KANTL)
Laat een reactie achter