(ref. ZAP-2024-108)
Aan de Faculteit Letteren aan de KU Leuven is een halftijdse aanstelling (50%) vacant als tenure track docent (ZAP) in het domein van de Middelnederlandse letterkunde (tot 1500), die ingaat vanaf 1 september 2025. We zoeken een gedreven lesgever en onderzoeker om de staf van de Onderzoeksgroep Nederlandse literatuur en de Onderzoekseenheid Literatuurwetenschap en Culturele Studies te versterken. In die context verzorg je hoogstaand onderwijs over de Middelnederlandse literatuur en cultuur in de bachelor en de master. Daarnaast ontwikkel je eigen onderzoek in dat vakgebied en participeer je actief aan onderwijs- en onderzoeksgerichte samenwerkingsverbanden, zowel intern als extern.
Onderzoek
Jouw onderzoeksexpertise bevindt zich op het terrein van de Middelnederlandse letterkunde. Je bouwt een eigen onderzoekslijn uit met internationale uitstraling, die complementair is aan de onderzoeksthema’s en prioriteiten in de Onderzoeksgroep Nederlandse Literatuur en de Onderzoekseenheid Literatuurwetenschap en Culturele Studies. Je geeft mee richting aan de letterkundige neerlandistiek als discipline, vraagt externe onderzoeksfinanciering aan en bouwt mee aan samenwerkingsverbanden, zowel binnen de faculteit en universiteit, als nationaal en internationaal. Binnen de faculteit en de universiteit werk je mee aan de versterking van de relevantie en de aantrekkelijkheid van de interdisciplinaire studie van de middeleeuwse literatuur en cultuur. Je besteedt ook aandacht aan de valorisatie van jouw onderzoek en de brede maatschappelijke impact ervan.
Onderwijs
Je staat in voor het onderwijs in de Middelnederlandse letterkunde (tot 1500) in de opleidingen Taal- en Letterkunde (bachelor en master) en de master Westerse literatuur/Western Literature van de KU Leuven. Je lesopdracht omvat de volgende of soortgelijke vakken:
- Het overzichtscollege ‘Nederlandse letterkunde II: middeleeuwen’ in BA2 (Leuven en Kortrijk (tweejaarlijks), 4 ECTS + 2 ETCS)
- Het verdiepingscollege ‘Nederlandse letterkunde III: middeleeuwen’ in BA3 (Leuven, 4 ETCS)
- Het mastercollege ‘Nederlandse letterkunde: middeleeuwse letterkunde’ (Leuven, 6 ETCS)
In nauwe samenwerking met de collega’s van de Onderzoeksgroep Nederlandse Literatuur en de Onderzoekseenheid Literatuurwetenschap en Culturele Studies werk je mee aan de verdere uitbouw en vernieuwing van het curriculum, met aandacht voor onder meer het vormgeven van leerlijnen over de afzonderlijke vakken heen, het herdenken van academisch onderwijs in functie van toekomstige maatschappelijke uitdagingen en de versterking van de relaties met het werkveld (o.a. het literatuuronderwijs, de culturele sector, …).
Tot de onderwijsopdracht behoort ook de begeleiding van bachelorpapers en masterthesissen en het stimuleren en ondersteunen van academische vaardigheden van studenten.
Je verzorgt kwalitatief hoogstaand onderwijs, dat aansluit bij de visie van de KU Leuven, die gericht is op activerend, onderzoeksgebaseerd onderwijs (voor meer informatie, zie: http://www.kuleuven.be/onderwijs/visie-en-beleid).
Dienstverlening
Interne, wetenschappelijke en maatschappelijke dienstverlening vormen een derde onderdeel van je takenpakket. Je bent bereid om interne administratieve, vertegenwoordigende en bestuurlijke taken op te nemen voor zover de omvang van de functie dit toelaat. Je zet je actief in om de banden tussen de opleiding en het onderwijs- en werkveld te versterken.
Profiel
Je bent houder van een diploma van doctor in de letterkunde (of vergelijkbaar) en hebt je proefschrift met succes verdedigd op het moment van de sollicitatie. Je hebt een aantoonbare expertise in de Middelnederlandse literatuur. Je beschikt over uitstekende didactische vaardigheden en je hebt affiniteit met het ontwerpen en verzorgen van universitair literatuuronderwijs in zijn vele dimensies.
Je kunt een sterk en evenwichtig, internationaal georiënteerd onderzoeksdossier voorleggen, met hoog aangeschreven publicaties over de Nederlandse literatuur van de middeleeuwen, en hebt een duidelijke visie op de verdere ontwikkeling van jouw eigen onderzoek in relatie tot de reeds aanwezige onderzoeksexpertise.
Je werkt flexibel en actief mee aan de universitaire literatuur- en cultuuropleidingen van de toekomst, in een geest van open samenwerking. Organisatorische vaardigheden, leiderschapskwaliteiten en goede sociale vaardigheden zijn een must. Ervaring met wetenschappelijke outreach of met samenwerking met werkveldsectoren is een pluspunt.
De onderwijsopdrachten vergen een onmiddellijke en grondige kennis van het Nederlands. Een goede kennis van het Engels (niveau B2) is daarnaast een vereiste.
Aanbod
Wij bieden een halftijdse tewerkstelling (50%) als tenure track docent (ZAP) in een intellectueel uitdagende en internationale omgeving, waar je veel ruimte en mogelijkheden krijgt om jezelf als lesgever en onderzoeker verder te ontplooien en zo een significante maatschappelijke bijdrage te leveren.
Je wordt aangesteld als tenure track docent (50%) voor een periode van 5 jaar. Nadien word je, na een positieve evaluatie, vast benoemd als hoofddocent. Daarna biedt dit statuut de mogelijkheid om promotie te maken naar een hogere graad. Aan alle graden van het ZAP is het ius promovendi verbonden.
De startdatum voor deze vacante positie is 1 september 2025. Om de wetenschappelijke integratie en de opstart van onderzoek te faciliteren biedt KU Leuven een startfinanciering van 110.000 euro voor nieuwe professoren, voor zover zij geen substantiële andere financiering hebben (bv. ERC) en voor minstens 50% zijn aangeworven. De KU Leuven is goed uitgerust om buitenlandse professoren en hun familie te verwelkomen en biedt praktische ondersteuning op het gebied van immigratie en administratie, huisvesting, kinderopvang, loopbaancoaching voor de partner.
Interesse?
Je sollicitatie bevat de volgende documenten:
– Een motivatiebrief
– Een biosketch waarin je een overzicht biedt van je belangrijkste academische verwezenlijkingen (op verschillende vlakken: onderwijs, onderzoek, dienstverlening, outreach, …) (max. 2 pagina’s)
– Een academisch CV met een volledige publicatielijst
– Een beschrijving van je vijf belangrijkste academische publicaties (of andere academische verwezenlijkingen)
– Een visietekst over hoe je de onderwijsopdracht in de toekomst wil invullen (max. 2 pagina’s)
– Een onderzoeksplan voor de komende vijf jaar (max. 2 pagina’s)
Meer informatie is te verkrijgen bij de decaan, prof. dr. Liesbet Heyvaert, tel.: +32 56 24 61 45, e-mail: liesbet.heyvaert@kuleuven.be of bij het hoofd van de Onderzoeksgroep Nederlandse Literatuur, prof. dr. Pieter Verstraeten, tel.: +32 16 37 65 04, e-mail: pieter.verstraeten@kuleuven.be. Indien je problemen ondervindt bij het elektronisch solliciteren, kan je mailen naar solliciteren@kuleuven.be .
KU Leuven hecht veel belang aan wetenschappelijke integriteit, ethisch en integer handelen en zal bij aanwerving vragen om ter zake een verklaring te ondertekenen.
Solliciteren voor deze vacature kan tot en met 16/12/2024 via onze online sollicitatietoepassing
KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.
Laat een reactie achter