- Wat kan verzetspoëzie uitrichten tegen geweld?
- Welk beeld schetsen buitenlandse romans van de Nederlandse samenleving?
- Populistische politici hebben ook in diverse culturele expressies van zich laten horen. Welk wereldbeeld komt daaruit naar voren?
- Welke argumenten gebruikten existentialisten om het kolonialisme te veroordelen?
- Mag of zelfs moet je geweld gebruiken tegen een machthebber die mensenrechten met voeten treedt?
- Je eigen, eenvoudige werk doen in dienst van een crimineel bewind, valt dat te rechtvaardigen? Wat onthullen autobiografieën van nazi-secretaresses daarover?
Prangende vragen vormen de leidraad van deze essaybundel.
Aan de hand van relevante literaire teksten worden deze vragen uitgediept. De gekozen literatuur is literatuur die tegenspreekt. Ze maakt dergelijke vragen concreet en houdt de samenleving een spiegel voor.
Hans van Stralen studeerde theologie, filosofie, Nederlandse taal- en letterkunde en literatuurwetenschap aan diverse universiteiten in Nederland. In 1990 promoveerde hij op het fenomeen ‘bewustzijn’ in modernistische literatuur. Zijn theologische proefschrift over bekeringen verscheen in 2009. Van Stralen was als literatuurwetenschapper en theoloog van 1985-2022 verbonden aan verschillende universiteiten in Nederland.
Hans van Stralen | Tegenspraak. Essays over literatuur en samenleving | ISBN 978 94 6371 533 1 | 216 blz. | € 26 | bestelinfo
Laat een reactie achter