Subject: | Neder-L, no. 9610.c: tijdschriftenoverzicht |
From: | Ben Salemans |
Reply-To: | Elektronisch tijdschrift voor de neerlandistiek |
Date: | Wed, 30 Oct 1996 11:13:04 +0100 |
Content-Type: | text/plain |
********************* *-Vijfde-jaargang---------- Neder-L, no. 9610.c -----------ISSN-0929-6514-* | | | ************************************************************ | | * Neder-L, elektronisch tijdschrift voor de neerlandistiek * | | ************************************************************ | | | | Maandelijks tijdschriftenoverzicht: | | =================================== | | (1) Tyd: 9610.18: De Boekenwereld, jrg. 13, no. 1, oktober 1996 | | (2) Tyd: 9610.19: Nederlandse Letterkunde, jrg. 1, no. 3, augustus 1996 | | (3) Tyd: 9610.20: Ons Erfdeel, jrg. 39, no. 4, september-oktober 1996 | | (4) Tyd: 9610.21: Spiegel der Letteren, jrg. 38, no. 2-3, 1996 | | (5) Tyd: 9610.22: Nederlandse Taalkunde, jrg. 1, no. 2, augustus 1996 | | (6) Tyd: 9610.23: Lijst redacteurs tijdschriftenoverzicht Neder-L | | (7) Informatie over Neder-L | | | *-------------------------- --------------------------* *********************
(1)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=Neder-L-bericht, no. 9610.18=-=-
DE BOEKENWERELD, jaargang 13, nummer 1, oktober 1996.
ISSN 0168-8391.
Door: Marja Smolenaars.
Boskoop, 5 oktober 1996.
- Jos A.A.M. Biemans.
Bij de voorplaat. Blz. 2-3.
(De letter B op de omslag is de initiaal uit een Middelnederlands getijden- en gebedenboek in de UvA (Hs.v H 7, fol.44v) wat geproduceerd is in Noord-Holland omstreeks 1470-1475.) - Gerard Groeneveld.
Spectrum van de Nederlandse Letterkunde: duizenden pagina’s oudere literaire teksten binnen ieders handbereik. Blz. 4-15.
(Tussen 1967 en 1973 verzorgde uitgeverij Het Spectrum een (goedkope) pocketuitgave van oude Nederlandse literaire teksten. De serie zou uiteindelijk uit 25 deeltjes gaan bestaan. De auteur gaat in op een aantal redenen voor de populariteit van de serie, de gedachten van de redacteur over de serie, de oplagecijfers, de recenties in de pers en de gevolgen voor andere literaire uitgaven en reeksen.) - Ignaz Matthey.
Op zoek naar een boek. Boekenzoekdiensten, advertenties en Internet. Blz. 17-29.
(Hoe komen verzamelaars aan hun boeken? Uiteraard door het aflopen van markten, beurzen en antiquariaten, maar ook door gebruik te maken van boekenzoekdiensten, advertenties en het moderne hulpmiddel Internet. De auteur gaat in op de vraag hoe succesvol deze hulpmiddelen zijn.) - Boekbesprekingen, op blz. 31-35:
. <Door: Frans A. Janssen:> De techniek van de Nederlandse boekillustratie in de 19e eeuw. Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen, Amstelveen, 1995.
. <Door: Nop Maas:> Marita Mathijsen. Naar de letter, Handboek editiewetenschap. Van Gorcum, Assen, 1995.
. <Door: Chantal Keijsper:> Jaarboek voor Nederlandse Boekgeschiedenis 2 (1995). Nederlandse Boekhistorische Vereniging, Leiden, 1995. - Uit de tijdschriften, op blz. 36-38.
- Catalogi, op blz. 39.
- Verschenen catalogi, op blz. 40-42.
- Veilingen, op blz. 42-49.
- Berichten, op blz. 49-56.
- Agenda, op blz. 56-58.
- Over de auteurs, op blz. 59.
- Vraag en aanbod, op blz. 60.
(2)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=Neder-L-bericht, no. 9610.19=-=-
NEDERLANDSE LETTERKUNDE, jaargang 1, nummer 3, augustus 1996.
ISSN 1384-5829.
Door: Karel Bostoen, vakgroep Nederlands, RUL.
Leiden, 21 oktober 1996
- Erica van Boven.
Institutionele literatuursociologie en genderstudies. Blz. 221-235.
(Poging om inzicht te krijgen in de processen die leiden tot literaire onderscheidingen en waardebepalingen, speciaal met betrekking tot de plaats van vrouwelijke auteurs in de moderne Nederlandse literatuur. Uitgegaan wordt van de opvattingen van de Franse cultuursocioloog Pierre Bourdieu, hoewel die voor een groot deel berusten op onbewezen stellingen en in een affreus jargon werden uitgedragen. Van Boven meent dat ze inspirerend zijn en een rijke bron vormen voor hypothesenvorming en ze voegt er de “factor gender” aan toe, want die had de Fransman helemaal over het hoofd gezien. Vrouwelijke auteurs werken hun eigen marginalisering in literatuurgeschiedenissen in de hand, doordat ze zich van het literaire strijdtoneel afzijdig houden en geen rol spelen in literaire bewegingen. Bovendien manifesteert vrouwelijk schrijverschap zich tamelijk laat en het ontwikkelt zich vermoedelijk anders dan dat van mannelijke auteurs. Tenslotte formuleert Van Boven enige “fundamentele en raadselachtige vragen”, zoals: waarom zijn vrouwen minder bij netwerken, literaire groeperingen betrokken en waarom hebben netwerken van alleen vrouwen negatieve effecten?) - A.L. S”otemann.
Het kerkhof aan het meer. Blz. 236-248.
(Centraal staat het gedicht met de gelijknamige titel. J.C. Bloem schreef het in april 1931 tijdens zijn Friese tijd, toen hij als griffier op het kantongerecht in De Lemmer werkzaam was en in Sint-Nicolaasga woonde. Bloem zelf beschouwde het gedicht als een van zijn meest geslaagde. S”otemann heeft de ‘plek’ weten thuis te brengen: het gaat om een terpje, met wat grafstenen rond een gerestaureerde klokkestoel, in de buurtschap Teroele aan het Koevorder meer tussen Idskenhuizen en Langweer. Verder behandelt S. het gedicht met zijn reminiscenties aan regels uit Tennyson, Dante Gebriel Rossetti en de bijbel uitvoerig, met veel aandacht voor bijzonder taalgebruik, verstechniek en stijl. Prachtig!) - Dieuwke E. van der Poel.
‘Mijn lieve joncfrouwe heeft mi gebeden iet te dichtene’. Der vrouwen heimelijkheid en de geadresseerde opdrachtgeefster. Blz. 249-260.
(Der vrouwen heimelijkheid, te vertalen als ‘het geheim van de vrouwen’, is een middeleeuws tractaat waarin de vele aspecten van de zwangerschap en de voortplanting aan de orde komen. De tekst is, blijkens een acrostichon, opgedragen aan een vrouw van wie slechts de naam is overgeleverd: Margareta Godevarts. Van der Poel probeert te achterhalen hoe de opdrachtgeefster de tekst gerecipieerd heeft. Het gender-perspectief speelt daarbij een grote rol, want de oorspronkelijke Latijnse versie was opgedragen aan een mannelijke geestelijke. Het tractaat blijkt vrouwvijandige passages te bevatten: vrouwen zijn op biologische gronden minderwaardig. Van der Poel komt tot de conclusie dat de auteur zich weliswaar tot een vrouw richt, maar dat er ook verschillende passages in voorkomen die of voor beide sexen of slechts voor mannen relevant zijn.) - D.V, Sparnaay.
‘Wat wil de galm, die mijn gehoor komt strelen.’ Analyse, varianten en apologie van J. Vollenhove’s Grotius-imitatio. Blz. 261-276.
(Vier versies van een epithalamium van de predikant Joannes Vollenhove voor Joan van Echten en Anna Elisabet van Haersolte worden met elkaar vergeleken. De oudste versie uit 1650 is een Nederlandstalige imitatio van het ‘Epithalamium Cornelii vander Milen et Mariae ab Oldenbarnevelt’ door Hugo Grotius. Daarin spelen de heidense goden een grote rol. Grotius’ ‘Regina Batavia’ wordt bij Vollenhove ‘Vryheit van de zeven Nederlanden’. De eerbewijzen die aan deze laatste worden toegekend, zijn ook te vinden op een historieprent uit 1653 ter ere van Tromp. Het gedicht werd zonder Vollenhove’s toestemming herdrukt in de verzamelbundel ‘Klioos Kraam’ uit 1657. Deze tweede versie bevat enige vervelende zetfouten. De derde versie staat in Vollenhove’s ‘Po”ezy’ uit 1686. Het gedicht blijkt nu volledig herschreven te zijn. E’en enkele – kennelijk als te vrijmoedig beschouwde – passage werd gekuist, de spelling werd herzien en de taal werd aangepast aan nieuwere regels van de grammatica. Sinds de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde in 1995 Vollenhove’s eigen exemplaar van de ‘Po”ezy’, een proefdruk uit 1685, wist aan te schaffen, beschikken we nu ook over een vierde versie met vele correcties en varianten van Vollenhove’s hand, die niet in de definitieve druk uit 1696 zijn doorgevoerd. Uit die correcties blijkt dat hij elk woord wikte en woog, vaak in overleg met andere dichters, en dat hij ook op het gebied van de mythologische beeldspraak veranderingen aanbracht, in een serieuze poging om zijn gedicht minder ‘heidens’ te maken.) - H. Veenema.
Boerekermis van Lukas Rotgans. ‘Het zesje bij de deur’. Blz. 277-280.
(Tekstcommentaar bij vs. 1187. Strengholt was er niet geslaagd dit ‘zesje’ in zijn teksteditie uit 1968 bevredigend te verklaren. Met een beroep op een passage uit een moderne Spaanse roman (‘La tesis de Nancy’ van Sender) verklaart Veenema ‘het zesje’ als ‘los seis’ d.w.z. een oude Spaanse dans.) - Stand van zaken:
Joris van Eijnatten.
Willem Bilderdijk (1756-1831). De idee”enwereld van het gefnuikt genie. Blz. 281-291.
(De gepromoveerde historicus Van Eijnatten, verbonden aan de VU te Amsterdam, werkt in opdracht van NWO/SHW aan een monografie over de idee”enwereld van Willem Bilderdijk. Hij stelt vast dat het huidige beeld van Bilderdijk als intellectueel fragmentarisch en selectief is. Met behulp van een nauwgezet onderzoek naar de aard van Bilderdijks denken en naar de antecedenten en bronnen van dat denken zal hij proberen daar verandering in te brengen. Hij geeft hier een mooie en verhelderende evaluatie van de bestaande Bilderdijk-literatuur.) - Boekbesprekingen:
. <Door: Arie Jan Gelderblom:> Weer-werk, schrijven en terugschrijven in koloniale en postkoloniale literaturen. Onder red. van Theo D’haen. Semaian 15.
. <Door: Nelleke Moser:> Dans der muzen. De relatie tussen de kunsten gethematiseerd. Onder red. van Anneke G. Fleurkens, Luc G. Korpel en Kees Meerhoff. Hilversum, Verloren, 1995.
. <Door: B.P.M. Dongelmans:> Lisa Kuitert. Het ene boek in vele delen. De uitgave van literaire series in Nederland 1850-1900. […]. Waaraan toegevoegd een lijst van literaire series die in de jaren 1850-1900 in Nederland zijn uitgegeven. Amsterdam, De Buitenkant, 1993.
. <Door: G.F.H. Raat:> Ernst van Alphen. De toekomst der herinnering. Essays over moderne Nederlandse literatuur. Amsterdam, Van Gennep, 1993.
. <Door Marita Mathijsen:> Egodocumenten van Noord-Nederlanders van de zestiende tot begin negentiende eeuw. Een chronologische lijst. Samengesteld door R. Lindeman, Y. Scherf en R.M. Dekker. Rotterdam, 1993.
. <Door: M.A. Schenkeveld-van der Dussen:> Harald Hendrix. Traiano Boccalini fra erudizione e polemica: ricerche sulla fortuna e bibliografia critica. [s.l.], Leo S. Olschki, 1995.
. <Door: M.A. Schenkeveld-van der Dussen:> Gisbertus Voetius. De praktijk der godzaligheid. (TA ASKETIKA sive Exercitia Pietatis – 1664). Tekstuitgave met inleiding, vertaling en commentaar door Cornelis Adrianus de Niet. Utrecht, De Banier, 1996. 2 dln. Dissert. Universiteit Utrecht.
. <Door: Ton van Strien:> De gedichten van Tesselschade Roemers. Uitgegeven en toegelicht door A. Agnes Sneller en Olga van Marion, met medewerking van Netty van Megen. Hilversum, Verloren, 1994.
. <Door: Marleen de Vries:> G.J. Johannes. De barometer van de smaak. Tijdschrift in Nederland 1770-1830. Den Haag, 1995. - Periodiek:
. <Door: Nelleke Moser en Thomas Vaessens:> Overzicht van neerlandistische bijdragen in 30 letterkundige, literaire, algemeen-culturele, binnen- en buitenlandse tijdschriften.
(3)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=Neder-L-bericht, no. 9610.20=-=-
ONS ERFDEEL, jaargang 39, nummer 4, september-oktober 1996.
ISSN 0030-2651.
Door: Jaap van Veen.
Uithoorn, 29 september 1996.
- Bernard Dewulf.
Een monnik met een glinsterend vliegwiel; Over een poezie van Peter Gryssaert. Blz. 482-491.
(Dichters zijn zieners, zo wordt wel eens beweerd in hoogdravende essays. Een bewering waaraan dan dikwijls wat geklaag gekoppeld wordt over over het gebrek aan onderkenning van die bijzondere gave. …De meeste dichters zijn geen zieners…) - Hana Bobkova.
Op zoek naar het moment van opperste ontroering. Gerardjan Rijnders’ strijd met de codes. Blz. 492-505.
(Over het oeuvre van Gerardjan Rijnders. Het doorbreken en afbreken van de mythe van het gelukkige gezin naar ontluistering van menselijke relaties naar grotere maatschappelijke thema’s van vervreemding, macht en geweld.) - J.C.H. Blom.
“Wij waren joden, wij werden Israelieten. Wij zijn weer joden” Appreciaties van de emancipatie van joden in Nederland. Blz. 506-516.
(“De historiografie van de joden in Nederland is een product van Emancipatie”. Zo opende Jaap Meijer zijn in 1963 verschenen Erfenis der Emancipatie”) - Ernst H. Kossman.
Zelfportret als historicus. Blz. 515-530.
(Beschrijving van zijn leven als historicus.) - Yves Knockaert.
Operabeleid in Vlaanderen na Mortier. Blz. 531-540.
(Spreken over de toekomst van de opera in Vlaanderen kan nog niet altijd zonder veelvuldig terug te wijzen naar het decennium van Mortier, 1982-’92). - Stefaan Evenepoel.
James Brockway. Het verhaal van een vertaler. Blz. 541-554.
(Bijzonder weinig literaire vertalers kunnen leven van hun pen, en hun werk mag vooral geen ergernis opwekken. Daarbij loopt de literaire vertaler nauwelijks in het blikveld van het publiek). - Marc Hooghe.
Van breuklijn naar craquele. Bestaat er in Vlaanderen nog een kloof tussen niet-gelovigen en gelovigen? Blz. 555-565.
(De kloof tussen niet-gelovigen (in Vlaanderen heeft men het over vrijzinnigen) en gelovigen wordt traditioneel beschouwd als een van de fundamentele breuklijnen in de Belgische samenleving). - Jan van der Vegt.
De impulsen van Hendrik de Vries. Bij zijn honderdste geboortedag. Blz. 567-574.
(Degenen die in de literatuur- of kunstgeschiedenis zich niet hun plaats laten wijzen, de eigenzinnigen die men bij geen stroming of beweging kan rangschikken, zijn -aangenomen dat het talent niet ontbreekt- meestal de boeiendste figuren). - Ludo Bekkers.
Het avontuur van het schilderen. Over het oeuvre van Philippe Vandenberg. Blz. 575-583. - Culturele kroniek
Literatuur:
. <Door: Pierre H. Dubois:> Andre Schmedts. De eer van ons volk en Verzamelde gedichten.
. <Door: Jan Fontein:> Hans Goedkoop. Geluk. Het leven van Herman Heijermans.
. <Door: Paul Demets:> Peter van Lier. Miniem gebaar.
. <Door: Daan Cartens:> Russel Artus. Zonder wijzers.
. <Door: Hugo Bousset:> Ivo Michiels. Daar komen scherven van. Journal brut Boek zeven.
. <Door: G.F.H. Raat:> J.J. Voskuil. Meneer Beerta. Het Bureau 1.
. <Door: Wim Rutgers:> Michiel van Kempen. Spiegel van de Surinaamse poezie: van de oudste liedkunst tot de jongste dichters.
. <Door: Paul Demeds:> Hanny Michaelis. Verzamelde gedichten.
. <Door: Kees van ’t Hof:> Ed leeflang. Liereman.
. <Door: Christine D’haen:> Gabrielle Demeds. Verzamelde gedichten. Eeuwig is nu.
. <Door: Jeroen Vullings:> Rob Schouten. Bij bewustzijn.
. <Door: Anne Marie Musschoot:> Het literatuur- en kunstkritische werk III, De Vlaamse Gids.
Beeldende kunst:
. <Door: Hanneke de Wit:> De Stadshof, museum voor naieve en outsider kunst in Zwolle.
. <Door: Ludo Bekkers:> Dialoog met het geschonden beeld na 250 jaar restaureren.
Theater:
. <Door: Jos Nijhof:> Gepassioneerd theater door verstandelijk gehandicapten.
Muziek:
. <Door: Jan Rubinstein:> Hommage aan Ton de Leeuw.
Film:
. <Door: Wim de Poorter:> Flashback op 100 jaar film. - Taal- en cultuurpolitiek
. <Door: Jozef Deleu:> Raf Renard, erevoorzitter, Philip Houben, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Stichting Ons Erfdeel.
. <Door: Filip Matthijs:> Het buitenland en wij.
. <Door: Claudia Huisman:> In Memoriam: Andre van Seggelen. - Publicaties
. <Door: Christiaan Berendsen:> J. de Vries en Ad van der Woude. Nederland 1500-1875. De eerste ronde van modern economische groei.
. <Door: Jo Tollebeek:> Koen Koch en Paul Scheffer. Het nut van Nederland, Opstellen over soevereiniteit en identiteit
. <Door: Pascal Cornet:> Marc Holthof. De digitale badplaats. Over media en cultuur. - Bibliografie
. Het Nederlandse boek in vertaling. Lijst van boeken die naar verschillende talen vertaald zijn.
(4)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=Neder-L-bericht, no. 9610.21=-=-
SPIEGEL DER LETTEREN, tijdschrift voor Nederlandse literatuurgeschiedenis en voor literatuurwetenschap, jaargang 38, nummer 2-3, 1996.
ISSN 0038-7479.
Door: Betty van Wonderen, UB Amsterdam.
Amsterdam, 7 oktober 1996.
- J. Konst.
Theorie en praktijk van de hartstochten: het martelaars drama “Catharina” van Michiel de Swaen. Blz. 113-134. - F. van Elmbt.
Wat is tenslotte een mens zonder tekst… Blz. 135-160.
(Over het werk van Willem Brakman.) - H. van Belle.
Spookschrift: Nerval, Paz, Nooteboom. Blz. 161-176.
(Een analyse van de poetica van Cees Nooteboom, aan de hand van zijn gedicht “Nerval”.) - In margine:
. B.C. Damsteegt.
De interpretatie van v.5 van het Egidiuslied: een tweede visie. Blz. 177-183.
. J. Reynaert.
Weerwoord. Blz. 183-184.
. W. van Anrooy, R. Sleiderink.
Averne, Auvergne en Navarra. Over de betekenis van een geografische aanduiding. Blz. 185-188.
. W. van Anrooy.
Het wapen van Godfried met de baard van Hennen van Mercht enen. Blz. 189-191.
. J.H. Winkelman.
Wat is “zassemare”. Blz. 192-196.
. L. Stynen.
Het oorlogsdagboek van Virginie Loveling 1914-1918. Blz. 197-209.
. G.J. Vis.
Rhetorica of Retorica? A. Pierson en S. Vestdijk over compositie in literatuur en kunst. Blz. 210-219. - Boekbesprekingen:
. <Door: G. Claassens, op blz. 220-223:> F. van Oostrom. Maerlants wereld. Amsterdam, Prometheus, 1996.
. <Door: F. Brandsma, op blz. 223-226:> G. Sonnemans. Functionele aspecten van Middelnederlandse versprologen. Boxmeer, eigen beheer, 1995.
. <Door: H. Meeus, op blz. 227-231:> Th. H. J. Broekmans. De ’tafelspelen’ van P.C. Hooft. Amsterdam, 1992.
. <Door: H. Meeus, op blz. 231-232:> J. de Ridder. Het bloedig moord-thonneel in Don Renory. Brussel, Facultes Universitaires Saint-Louis, 1994.
. <Door: P. Peeters, op blz. 232-236:> B.J. Peperkamp. Over de dichtkunst. Assen, Van Gorcum, 1995. - Verder ontvingen wij:
. <Door: E. Brems, op blz. 237-238:> De Kantieke Schoolmeeter. Halfjaarlijks tijdschrift voor de Boonstudie. Nummer 8.
(5)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=Neder-L-bericht, no. 9610.22=-=-
NEDERLANDSE TAALKUNDE, jaargang 1, nummer 2, augustus 1996.
ISSN 1384-5845.
Door: Luuk Lagerwerf, KUB en UT.
Tilburg, 30 september 1996.
- Wim Zonneveld.
Optimaliteittheorie: vanwaar ‘->’ waarheen? Blz. 89-125. - Geert Booij.
Verbindingsklanken in samenstellingen en de nieuwe spellingregeling. Blz. 126-134. - Sjef Barbiers.
Complementen van modale werkwoorden. Blz. 135-154. - Pieter A.M. Seuren.
Berbice Nederlands: een zeldzame creolentaal. Blz. 155-164. (Besprekingsartikel.) - Signalementen
. <Door: Jan Nijen Twilhaar:> A.A. Weijnen, Etymologisch Dialectwoordenboek.
. <Door: Jan Nijen Twilhaar:> Ted Sanders en Peter Smulders (red.), Schrijfwijsheden. Visies op taal en taaladvies.
. <Door: Jan Nijen Twilhaar:> Voortgang. Jaarboek voor de Neerlandistiek, deel XV, 1995.
. <Door: Jan Nijen Twilhaar:> Fons Maes, Nicole Ummelen en Hans Hoeken, Instructieve teksten. Analyse, ontwerp en evaluatie.
. <Door: Jan Nijen Twilhaar:> Roel Jonkers, Edith Kaan en Anko Wiegel (red.), Language and Cognition 5. Yearbook 1995 of the Research Group for Theoretical and Experimental Linguistics of the University of Groningen.
(6)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=Neder-L-bericht, no. 9610.23=-=-
*-------------Redacteurs--tijdschriftenoverzicht--Neder-L-----------------* | de Achttiende Eeuw: Robert Arpots <arpots@ubn.kun.nl> | | de Boekenwereld: Marja Smolenaars <101527.1021@CompuServe.COM> | | Gramma/TTT: Peter-Arno Coppen <u250005@vm.uci.kun.nl> | | It Beaken: Henk Wolf <wolf@fa.knaw.nl> | | Leuvense Bijdragen: Hans Smessaert | | <Hans.Smessaert@arts.kuleuven.ac.be> | | Literatuur: Korrie Korevaart | | <korevaart@rullet.leidenuniv.nl> | | Mededelingen Stichting Marco de Niet <Marco.deNiet@konbib.nl> | | Jacob Campo Weyerman: | | Meesterwerk: Roland de Bonth <deBonth@let.kun.nl> | | Millennium: Paul Wackers <wackers@let.kun.nl> | | Musaeus: Ingrid Weekhout <I.Weekhout@let.kun.nl> | | Nederlandse Letterkunde: Karel Bostoen <bostoen@rullet.leidenuniv.nl> | | Nederlandse Taalkunde: Luuk Lagerwerf <lagerwerf@kub.nl> | | Neerlandica Extra Muros: Emmeken van der Heijden | | <v.d.Heijden@let.kun.nl> | | de Negentiende Eeuw: Korrie Korevaart | | <korevaart@rullet.leidenuniv.nl> | | Ons Erfdeel: Jaap van Veen <103262.1047@compuserv.com> | | Ons Geestelijk Erf: Thom Mertens <csp.mertens.t@alpha.ufsia.ac.be> | | Queeste: Theo Meder <Theo.Meder@pjmi.knaw.nl> | | Reinardus: Paul Wackers <wackers@let.kun.nl> | | Spiegel der Letteren: Betty van Wonderen | | <Betty=van=Wonderen@uba.uva.nl> | | Taal en Tongval: Roland de Bonth <deBonth@let.kun.nl> | | Taalbeheersing: Louise Cornelis <Louise.Cornelis@let.ruu.nl> | | Tabu: Ton van der Wouden <vdwouden@let.rug.nl> | | TNTL: Roland de Bonth <deBonth@let.kun.nl> | | Trefwoord: Roland de Bonth <deBonth@let.kun.nl> | | Vaktaal: Marcel Uljee <juljee@pobox.leidenuniv.nl> | | Volkskundig Bulletin: Theo Meder <Theo.Meder@pjmi.knaw.nl> | | Vonk: Rita Rymenans <rymenans@reks.uia.ac.be> | | de Zeventiende Eeuw: Ton Harmsen <harmsen@rullet.leidenuniv.nl> | *-------------------------------------------------------------------------*(7)-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
*-------------------------------------------------------------------------* | | | Informatie over Neder-L: | | ======================== | | Algemene informatie opvragen over Neder-L: stuur mail naar | | listserv@nic.surfnet.nl met daarin de boodschap: GET NEDER-L INFO | | Abonnement nemen op Neder-L: stuur mail naar listserv@nic.surfnet.nl | | met als boodschap: SUB NEDER-L uw-voornaam/voorletters uw-achternaam | | Oude Neder-L-bulletins opvragen: stuur mail naar listserv@nic.surfnet.nl| | met daarin een boodschap als: GET NEDER-L LOG9206 | | (resultaat: logboek met Neder-L-artikelen van juni '92 wordt gestuurd)| | Gopher-toegang tot Neder-L: alle oude en nieuwe Neder-L-bulletins zijn | | via Gopher in te zien op gopher.nic.surfnet.nl, in de directory | | SURFnet informatie/LISTSERV archieven (nic.surfnet.nl)/NEDER-L | | WWW-toegang tot Neder-L: | | http://www.nic.surfnet.nl/nlmenu/tijdschriften/tijdschriften.html | | Algemene URL, voor direct contact vanuit Internet/Gopher/WWW: | | gopher://hearn.nic.surfnet.nl:70/11/1.%20LISTSERVs%20public | | %20archives%20on%20hearn.nic.surfnet.nl/Neder-L | | (Geen spatie tussen "20public" en "%20archives" plaatsen.) | | Neder-L wordt ook verspreid via de Internet-newsgroup bit.lang.neder-l | | Bijdrage voor Neder-L opsturen: stuur mail naar neder-l@nic.surfnet.nl | | Contact opnemen met redacteurs: stuur mail naar B.Salemans@let.kun.nl | | of naar Willem.Kuiper@let.uva.nl | *-------------------------------------------------------------------------**-Einde-------------------- Neder-L, no. 9610.c --------------------------*
Laat een reactie achter