De Bijzondere Collecties en de Leerstoelgroep Boekwetenschap en Handschriftenkunde van de Universiteit van Amsterdam organiseren van 22 augustus t/m 3 september de summerschool In de ban van het boek. Het is de eerste keer dat deze summerschool plaatsvindt. Het zal een jaarlijks terugkerend evenement worden.
Deelnemers aan de summerschool kunnen kiezen uit een ‘à la carte’-programma dat interessant is voor iedereen die in de ban is van het boek: onderzoekers, studenten, bibliotheek- en museummedewerkers en alle andere liefhebbers van boeken en manuscripten, bibliotheken en antiquariaten, druktechnieken en typografie, papier, perkament en inkt.
Van college tot masterclass
Het gevarieerde aanbod van de summerschool bestaat uit colleges, cursussen, workshops en masterclasses over het boek in al zijn gedaanten en variaties. Handschriften, oude drukken, landkaarten, pocketboeken, vormgeving en het productieproces – alles wat met boeken en drukwerk te maken heeft komt aan de orde.
De programmaonderdelen worden verzorgd door docenten en deskundigen van de UvA en conservatoren van de Bijzondere Collecties. Daarnaast zijn er verschillende bijdragen van externe experts. De rijke historische verzamelingen van de Universiteitsbibliotheek – de Bijzondere Collecties – vormen de basis van alle activiteiten.
Rondleidingen en collectiepresentaties
Naast het ‘à la carte’- programma overdag zijn er in de avonduren rondleidingen en presentaties van belangrijke verzamelingen uit de Bijzondere Collecties. De rondleidingen en collectiepresentaties zijn gratis of voor een klein bedrag toegankelijk en ook bedoeld als randprogrammering voor congresbezoekers van het International Congress of Historical Sciences (ICHS 2010) dat dit jaar in Amsterdam wordt gehouden van 22 t/m 28 augustus.
Alle informatie over programma, prijzen, locaties en aanmelding is te vinden op http://www.bijzonderecollecties.uva.nl/summerschool
Contact: summerschool-bc@uva.nl
Voorbeelden uit het gevarieerde programma:
Archeologie van het handschrift
Materie van het boek
Omgaan met bijzondere materialen
De waarde van het boek, het handschrift en de prent
Koken met Magirus (koken in de 17de eeuw)
Het beeld van Nederland in Amerikaanse kinderboeken
Er zit muziek in de Bijzondere Collecties (de Toonkunstcollectie)
Irma Boom – boeken ontwerpen
Theo van den Boogaard – striptekenen
Het Jiddische boek in Amsterdam
Joodse handschriften in Amsterdam
Geschiedenis van de drukletter in de handpersperiode
Het leven van letters na het lood
Topstukken uit de Bijzondere Collecties
Verder: rondleidingen door de tentoonstelling Irma Boom: Biography in Books, door de Bijzondere Collecties, door het Allard Pierson Museum en door de Artis Bibliotheek. En presentaties over belangrijke verzamelingen uit de Bijzondere Collecties zoals de Bibliotheca Rosenthaliana, Kaarten en atlassen, Middeleeuwse handschriften en vroege drukkunst, Verzamelingen en archieven van het boekenvak, Nederlandse strips, de Collectie van het Nederlandsch Schoolmuseum, Kookboeken uit de Lage Landen, Moderne literaire collecties, en Bijbels en kerkboeken.
Het programma wordt bovendien aangevuld met een talkshow, een Boekensalon over Boudewijn Büch, boekpresentaties en informele bijeenkomsten.
Laat een reactie achter