Eerste Jacob van Lennep-lezing door Marita Mathijsen
Donderdag 7 oktober 2010, 20.00-22.00 uur
Amsterdam, Spui 25
De entree is gratis, maar svp graag vóór 1 oktober 2010 aanmelden bij spui25@uva.nl.
Het uitwendige schrijverschap: Jacob van Lennep als publieke figuur
Jacob van Lennep is een spilfiguur in de negentiende eeuw. Hij is wat de Engelsen een public moralist noemen. Bij vrijwel elk cultureel of maatschappelijk initiatief dat er op nationaal of locaal Amsterdams niveau genomen werd, was hij betrokken. Het is verbluffend hoe vaak zijn naam bij de organisatoren of oprichters staat van vernieuwende instituties of projecten in de negentiende eeuw. Niet alleen culturele, maar ook grootschalige en riskante maatschappelijke projecten durfde hij aan. Hij was een gangmaker van het publieke debat, die zich zo verantwoordelijk voelde voor de maatschappij dat hij een zetel in de Tweede Kamer aannam. Hij zou in de tegenwoordige tijd bij de geëngageerde schrijvers gerekend worden. Tegelijkertijd was hij een fratsenmaker en een charmeur met een dubbele moraal. In de eerste Jacob van Lennep-lezing zal ik hem portretteren als bezielde schavuit.
Prof. dr. Marita Mathijsen is auteur van vele toonaangevende studies op het gebied van de negentiende-eeuwse Nederlandse letterkunde. Ze schreef onder meer De gemaskerde eeuw (2002) en Nederlandse literatuur in de romantiek (1820-1880).
De Jacob van Lennep-lezing is een jaarlijks op de eerste donderdag van oktober terugkerende publiekslezing op het terrein van de Nederlandse literatuur en cultuur van de negentiende eeuw. Zij is, op initiatief van de leerstoelgroep Moderne Nederlandse letterkunde van de Universiteit van Amsterdam, de Werkgroep De Negentiende Eeuw en Academisch-cultureel centrum Spui 25 te Amsterdam, in het leven geroepen bij gelegenheid van het afscheid van Marita Mathijsen als hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam om de negentiende-eeuwse cultuur onder de publieke aandacht te blijven brengen.
Laat een reactie achter