Is een universiteitsbibliotheek in de toekomst niet meer dan een digitaal informatiecentrum? De UB beraadt zich op haar toekomst en wil daar de gebruikers bij betrekken, zowel de huidige als de toekomstige. De UB en de FGw organiseren daarom een discussiebijeenkomst voor studenten en docenten over die bibliotheek van de toekomst (30 november, 15.30-17.30, PCH 1.05).
De boekdrukkunst voorbij?
– De pc bestaat nog geen 30 jaar en het internet nog geen 20 jaar. In die korte tijdspanne is het bibliotheekwezen onomkeerbaar veranderd. ‘ Digitaal’ is de ‘default’ verschijningsvorm van informatie geworden.
– In de meeste bibliotheken van de UvA is de gedrukte collectie sterk afgenomen; tegelijk is de omvang van de depotcollectie (in het IWO) alleen maar toegenomen.
– De bibliotheek beleeft echter een revival als plek voor ingetogen en toegewijde studie en ook als plek voor ontmoeting, samenwerking en overleg – niet alleen in tentamenperiodes.
– De missie van alle publiek toegankelijke bibliotheken is om documenten, informatie, te delen met zoveel mogelijk gebruikers. Dan is een digitale versie die dag en nacht, overal en nergens, voor iedereen beschikbaar is, nastrevenswaard.
Informatie, ook geesteswetenschappelijke informatie, is of wordt binnenkort digitaal, en informatie-uitwisseling vindt primair langs digitale weg plaats.
Programma
Medewerkers van de UB en bibliotheekgebruikers van de FGw gaan met elkaar in discussie over de bibliotheek van de toekomst.
– opening door José van Dijck, decaan FGw
– presentatie door Nol Verhagen, directeur UB
– presentaties door prof. dr. Rens Bod (Logic and Language), dr. Julia Noordegraaf (Mediastudies) en dr. Frans Blom (Nederlandse letterkunde)
– presentatie door een studentenafvaardiging
– discussie met de zaal o.l.v. prof. dr. Irene Zwiep
– aansluitend borrel
Bijeenkomst
– Discussiebijeenkomst: De bibliotheek van de toekomst
– Dinsdag 30 november 2010,
– 15.30 – 17.30 uur, aansluitend borrel
– PC Hoofthuis, zaal 1.05, Spuistraat 134
Laat een reactie achter