Een Romantische kijk. Verzameling van Jef Rademakers, 26 maart t/m 5 juni 2011
Eerder in het Hermitage in St. Petersburg te zien; nu in het Gemeentemuseum Den Haag. De collectie romantische schilderijen van Jef Rademakers bestaat uit werken van grote 19e- meesters als B.C. Koekkoek, Andreas Schelfhout, Petrus van Schendel en Eug. Verboeckhoven. De verzameling geeft een bijzonder beeld van deze tot nu toe nog vrij onderbelichte stroming.
Cursus
De invloeden van de Romantiek
De Romantiek is meer dan alleen een kunststroming, het is een levenshouding die grote invloed heeft gehad op de Westerse samenleving. De Romantiek komt niet alleen voor in de schilderkunst maar ook in de literatuur en de muziek. In deze cursus lichten diverse sprekers deze stroming vanuit hun expertise toe.
Zaterdag 28 mei, 1e bijeenkomst
De Romantiek als begin van onze moderne samenleving
Spreker: drs. Benno Tempel, directeur Gemeentemuseum Den Haag
De ideeën die de Romantiek kenmerken hebben tot aan vandaag grote gevolgen voor de manier waarop we in het leven staan. In deze lezing zullen die ideeën aan bod komen en worden bekeken in het licht van de schilderkunst.
Zaterdag 4 juni, 2e bijeenkomst
De Nederlandse literaire romantiek
Spreker: prof. dr. Marita Mathijsen, emeritus hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde, Universiteit van Amsterdam
Vrijheid, gevoeligheid, botsing van tegenstellingen, aandacht voor het verleden, zijn de thema’s van de romantiek. Net zoals de romantische schilderkunst is de romantische literatuur in Nederland lang ondergewaardeerd en niet herkend. In deze lezing laat Marita Mathijsen zien dat schrijvers als Willem Bilderdijk, Isaac da Costa, Jacob van Lennep, de jonge Nicolaas Beets en Truitje Bosboom-Toussaint internationale romantische denkbeelden koesteren.
Zaterdag 18 juni, 3e bijeenkomst
‘De meest romantische van alle kunsten’
Spreker: drs. Lodewijk Muns, musicoloog, archivaris en onderzoeker bij het Nederlands Muziek Instituut
Muziek – ‘de meest romantische van alle kunsten’? Dat is een romantische idee, die tot ver in de 20e eeuw invloed heeft gehad op het denken over muziek. De conclusies die hieruit werden getrokken zijn vaak tegenstrijdig. ‘Conservatieve’ en ‘progressieve’ tendensen spelen een rol in het conflict tussen de Nederlandse musici Johannes Verhulst en Richard Hol.
Data: zaterdag 28 mei en 4 en 18 juni 2011
Tijd: 14.00-16.00 uur
Locatie: auditorium Gemeentemuseum Den Haag
Kosten: € 95,- per persoon, incl. entree museum
Aanmelden: educatie@gemeentemuseum.nl met vermelding van naam en adresgegevens of 070-3381 185 (sluitingsdatum: 13 mei 2011, bij onvoldoende belangstelling gaat de cursus niet door)
Laat een reactie achter