Op 15 augustus 2011 zou de Antwerpse dichter Hugues C. Pernath tachtig jaar geworden zijn. Bovendien verscheen vijftig jaar geleden de bundel ‘Soldatenbrieven’, die Pernath samen met Paul Snoek schreef. Deze twee verjaardagen laat het Letterenhuis niet onopgemerkt voorbij gaan. Op het programma staan een presentatie, twee lezingen en een colloquium.
De experimentele dichters Hugues C. Pernath (pseudoniem van Hugo Wouters, 1931 – 1975) en Paul Snoek (pseudoniem van Edmond Schietekat, 1933 – 1981) leerden elkaar kennen in 1955 als redacteuren van het avant-gardetijdschrift ‘gard sivik’, waarvan Gust Gils de initiatiefnemer was.
Pernath had op zijn zestiende vrijwillig dienst genomen in het Belgische leger, Snoek werd in juli 1957 opgeroepen voor zijn legerdienst. Beroepsmilitair Pernath en dienstplichtige Snoek begonnen in die periode aan een literair project dat bestond uit experimentele poëzie in briefvorm. Een keuze uit deze correspondentie werd in 1961 gepubliceerd in ‘Soldatenbrieven’.
Precies vijftig jaar na deze publicatie en op wat de tachtigste verjaardag van Pernath zou zijn geweest, zet het Letterenhuis de Antwerpse dichter in de schijnwerpers in enkele literaire evenementen.
Colloquium: Jarig in mijn schitterend woord
Naar aanleiding van het tachtigste geboortejaar van Pernath, organiseren het H.C. Pernathfonds en het Letterenhuis op 27 april het colloquium ‘Jarig in mijn schitterend woord’. Sprekers zijn Yves T’Sjoen, Joris Gerits, Henri-Floris Jespers, Dirk de Geest en Geert Buelens. Ruth Joos interviewt Walter van den Broeck en Henri-Floris Jespers over de dichter Hugues C. Pernath en over de man Hugo Wouters.
Presentatie: Soldatenbrieven
Voor de vijftigste verjaardag van de bundel ‘Soldatenbrieven’ organiseert het Letterenhuis een kleine presentatie met een aantal originele teksten uit ‘Soldatenbrieven’. Daarnaast bieden een aantal van de échte brieven die Snoek en Pernath elkaar schreven een inkijk in hun literaire bezigheden en plannen. De presentatie loopt van 28 mei tot en met 10 juli.
Twee ontbijtlezingen
Op zondag 29 mei 2011 geeft Joris Gerits (1943), emeritus hoogleraar Nederlandse literatuur en secretaris van het H.C. Pernathfonds, een lezing over Pernath. Op zondag 26 juni 2011 vindt er in het Letterenhuis een lezing plaats over Pernaths collega-dichter Paul Snoek door dichter en poëzierecensent Paul Demets (1966). De ontbijtlezingen starten om 10.30 uur met koffie en croissants en eindigen om 12 uur.
Najaar 2011
Op 8 oktober 2011 staat de uitreiking van de Hugues C. Pernathprijs in het Letterenhuis gepland. Deze tweejaarlijkse prijs voor de poëzie ter waarde van 4000 euro, wordt dit jaar voor de veertiende keer door het Hugues C. Pernathfonds uitgereikt.
In dezelfde maand staat ook de inhuldiging van een Hugues C. Pernath gedichtenmuur op het programma.
Praktisch
Colloquium: Jarig in mijn schitterend woord
• Op woensdag 27 april 2011 van 14 tot 17 uur met aansluitend receptie
• Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen
• Deelname: gratis
• Vooraf inschrijven via letterenhuis@stad.antwerpen.be
Presentatie: Soldatenbrieven
• Van 28 mei tot en met 10 juli 2011
• Open van 10 tot 17 uur – gesloten op maandag
• Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen
• Tarief: de presentatie is inbegrepen in de toegang van het museum
Ontbijtlezingen
• Pernath: op zondag 29 mei 2011
• Snoeck: op zondag 26 juni 2011
• Van 10.30 tot 12 uur
• Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen
• Tarief: 6 euro – koffie en croissant vooraf inbegrepen
• Reserveren via letterenhuis@stad.antwerpen.be of op 03 222 93 20 tijdens de kantooruren
Over het Letterenhuis
Het Letterenhuis is het centrale archief en het museum van het Vlaamse literaire erfgoed. Als ‘geheugen van de Vlaamse literatuur’ verzamelt, bewaart en ontsluit het Letterenhuis het archivalische en documentaire erfgoed van Vlaamse schrijvers en andere individuen en organisaties die actief zijn binnen de literaire wereld, zoals vertalers, essayisten, recensenten, illustratoren, tijdschriften en uitgeverijen. Het Letterenhuis bewaart kilometers papieren archief, waaronder duizenden handschriften, brieven, affiches en andere documenten. De vaste tentoonstelling vertelt het verhaal van de Vlaamse letteren in de 19de en 20ste eeuw. Schrijvers en lezers, kunst en literatuur, heden en verleden ontmoeten elkaar ook op tijdelijke tentoonstellingen en boekpresentaties, zondagse ontbijtlezingen, openbare interviews, rondleidingen, literaire talkshows en literatuurwandelingen.
http://www.letterenhuis.be
Laat een reactie achter