Vanaf 16 juni 2011 is Artis een bijzonder schilderij rijker. Het portret dat de beroemde negentiende-eeuwse society-schilderes Thérèse Schwartze in 1879 maakte van de eerste directeur van Artis, G.F. Westerman, is vanaf nu te bewonderen in de Artis Bibliotheek.
Artis heeft dit portret middels een schenking ontvangen van de nazaten van de oud-directeur en oprichter van Artis. Dit schilderij is het laatste en belangrijkste stuk van de schenking, welke onder meer bestaat uit een twintigtal legpenningen, een rijkgegraveerde glazen bokaal en een aantal kostbare plaatwerken.
Eerste directeur van Artis
G.F. Westerman (1807-1890) was de belangrijkste oprichter van Artis (1838) en bleef tot aan zijn dood directeur. In die periode groeide Artis uit van een kleine sociëteit in de Plantage tot een vorstelijke dierentuin. Dit leidde tot heel wat persoonlijke huldeblijken, zoals schilderijen van onder andere Jacob Maris en Anton Mauve, gedichten, talloze aquarellen van zowel de gebouwen als de dieren van Artis, oorkondes, en zelfs een drinkglas waar de hoofdingang van Artis in 1852 sierlijk in gegraveerd is. Het portret dat Schwartze van Westerman maakte is speciaal omdat niet enkel de oud-directeur zelf is geportretteerd, maar ook de antilopen van Artis die toentertijd in de stallen onder de Artis Bibliotheek leefden.
Artis Bibliotheek
De bibliotheek van het Koninklijk Zoölogisch Genootschap Natura Artis Magistra, de huidige Artis Bibliotheek, werd in 1838 gesticht. Deze bibliotheek werd ondergebracht in een door architect G.B. Salm ontworpen gebouw (1868) aan de Plantage Middenlaan, dat samen met het 19e-eeuwse bibliotheekinterieur op de rijksmonumentenlijst staat. De opbouw en verdere uitbreiding van de collectie is vooral het werk geweest van Westerman.
Het portret van Westerman is te zien in de Artis Bibliotheek van de Bijzondere Collecties van de UvA aan de Plantage Middenlaan 45. De bibliotheek is vrij toegankelijk voor publiek op woensdag- donderdag- en vrijdagmiddag van 12.00 uur tot 17.00 uur.
Laat een reactie achter