CULTUREEL VIRTUEEL
Virtuele toepassingen in erfgoedpresentaties
Van 28 september t/m 25 november worden in het UvA ErfgoedLab de nieuwste ontwikkelingen in virtual- en augmented reality voor gebruik in de erfgoedsector getoond.
Je smartphone is onmisbaar in het komende UvA ErfgoedLab! Vier professionele partijen laten verrassende mogelijkheden zien van virtuele toepassingen in erfgoedpresentaties. De ontwikkelingen in virtual- en augmented reality gaan zo snel dat deze presentatie wellicht al verouderd is op de dag van de opening . Daarom worden er ook twee work-in-progress-projecten uitgevoerd. De resultaten daarvan zullen vanaf de Museumnacht op 5 november te zien zijn.
Van medisch naar erfgoed
Dit UvA ErfgoedLab sluit aan bij de tentoonstelling ‘De ontdekking van de mens’ bij de Bijzondere Collecties, een expositie over de geschiedenis van de anatomie. De ontwikkelingen op het gebied van virtuele technieken in de medische sector zijn een grote inspiratiebron voor musea. Augmented reality en virtuele 3-d reconstructies zoals gebruikt in de medische wereld zijn nu ook een mooi hulpmiddel bij onderzoek, reconstructie en presentatie van erfgoed.
Onderzoek en reconstructie
Een goed voorbeeld van gebruik van virtuele technologie is het Europese project Etruscanning. Hier worden 3000 jaar oude Etruskische graven digitaal gereconstrueerd. Het Allard Pierson Museum (UvA Erfgoed) is partner in deze samenwerking. De bevindingen kunnen via http://regolinigalassi.wordpress.com op de voet gevolgd worden. De resultaten worden met behulp van software van Microsoft Kinect interactief aan het publiek getoond.
Deelnemers
MuseumSolutions vertegenwoordigt de technologische brug tussen de medische- en de erfgoedsector. Via virtual reality lijkt het bijvoorbeeld of je het hoofd van een mens of een museumstuk in eigen handen te hebt.
ab-c media: ontwikkelt speciaal voor het UvA ErfgoedLab een mobiele toepassing die oude dierenprenten uit de Artis Bibliotheek koppelt aan locaties in Artis.
Vormgever Feddow Claassen toont een van zijn zelf ontwikkelde anti-beeldscherm- technieken.
Joachim Rotteveel geeft met het project ‘Introspection’ letterlijk een kijkje in zijn creatieve brein.
UvA ErfgoedLab: Cultureel Virtueel
28 september t/m 25 november 2011
Bijzondere Collecties
Oude Turfmarkt 129 (Rokin)
1012 GC Amsterdam
Dinsdag t/m vrijdag 10.00–17.00 uur
Zaterdag en zondag 13.00–17.00 uur
http://www.uvaerfgoedlab.nl, Twitter: @ErfgoedLab #cultureelvirtueel, Facebook: ErfgoedLab
Laat een reactie achter