De Dr. P.A. Tiele-Stichting en de Koninklijke Bibliotheek nodigen u uit voor de Tiele-leerstoelendag 2011
Op deze middagbijeenkomst zullen de Tiele-hoogleraren in korte presentaties iets vertellen over de boeiende en verrassende aspecten van hun werk in het boekhistorisch onderwijs en onderzoek.
Graag heten wij u van harte welkom op vrijdag 18 november 2011 vanaf 14:30 uur in de Koninklijke Bibliotheek (Prins Willem-Alexanderhof 5, 2595 BE Den Haag), waar u zult worden ontvangen met een kopje koffie. Om 15:00 uur zullen de vier Tiele-hoogleraren starten met hun presentaties.
Na de presentaties volgt een korte inleiding op de tentoonstelling in De Verdieping van Nederland Machtige & Mooie Middeleeuwen, die men na afloop kan bezichtigen.
De middeleeuwen staan bekend om boeken en documenten met rijke versieringen en sierlijke letters. Handschriften zijn in deze periode een kostbaar bezit. Mooie voorbeelden zijn de geïllustreerde handschriften van Jacob van Maerlant, de ‘Beatrijs’ en de Lancelotcompilatie. De diverse middeleeuwse documenten geven ook een beeld van de machtsverhoudingen, zowel op kerkelijk als wereldlijk terrein. Bijzonder is een oorkonde uit 1179 van paus Alexander III, het oudste document uit de collectie van het Nationaal Archief. Ook laat de tentoonstelling zien dat in de middeleeuwen al aan ‘recycling’ werd gedaan: zo is bladmuziek op perkament als boekomslag gebruikt.
In verband met de catering, verzoeken wij u om u voor woensdag 16 november aan te melden bij het bureau van de Dr. P.A. Tiele-Stichting (info@tiele-stichting.nl).
Wij hopen u op 18 november in de Koninklijke Bibliotheek te mogen begroeten.
Programma vrijdag 18 november 2011
Vanaf 14:30 Ontvangst met koffie en thee
15:00 Lezingen Tiele-hoogleraren in zaal B/C
Welkomstwoord door de voorzitter, Els van Eijck van Heslinga
Tussen confessie en commercie. Opkomst en ondergang van de Leidse katholieke boekverkoper Christiaen Vermey (werkzaam 1704-1724) (prof. dr. P. Hoftijzer)
Boekhistorici hebben gewoonlijk de meeste aandacht voor de succesvolle en bekende representanten van het boekenbedrijf. Dat er evenwel ook veel te leren valt uit een mislukte loopbaan wordt in deze lezing geïllustreerd aan de hand van een case study van een vrijwel onbekende Leidse boekhandelaar uit het begin van de achttiende eeuw.
Van waardeketen naar waardeweb (prof. dr. A. van der Weel)
Als gevolg van de digitalisering binnen en buiten het boekenvak verandert de rol die de tradionele actoren in het vak altijd hebben gespeeld. Voor de bestudering van ontwikkelingen in de moderne uitgeverij voldoet het concept van de waardeketen niet langer. In een waardeweb zal meer nadruk moeten komen te liggen op individuele taken dan op de partijen die die taken altijd hebben vervuld.
Publiceren ‘in eigen beheer’. Nederlandse autobiografen en de markt voor drukwerk in de 19e eeuw (prof. dr. A. Baggerman)
Vernieuwing en behoud aan het begin van de 20e eeuw (prof. dr. G. Unger)
Aan het begin van de 20e eeuw beleefden vormgeving, architectuur en kunst een hevige verjongingskuur. Ook de typografie was stevig in de greep van deze vernieuwingen, maar tegelijk is er bij het ontwerpen van lettertypes voor de massaproductie teruggegrepen op historische modellen, en zijn types als Garamond, Caslon en Baskerville uitgebracht. Hoe kon het dat er tegelijkertijd in de typografie vooruit en achteruit gekeken werd?
16.30 Inleiding tentoonstelling Machtige & Mooie Middeleeuwen door Ed van der
Vlist
16.45 Bezoek tentoonstelling / borrel
17.45 Einde
Laat een reactie achter