Boekensalon: Cultural Emergency in Conflict and Disaster
Wat is het belang van culturele noodhulp voor erfgoed? Op 19 januari 2012 vindt bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam een paneldiscussie plaats rond het boek Cultural Emergency in Conflict and Disaster. Dit baanbrekende eerste handboek voor culturele noodhulp is uitgegeven door het Prins Claus Fonds in het kader van het Cultural Emergency Response-programma (CER).
‘Het enige wat wij kapotmaken zijn stenen,’ zei Talibanleider Mulla Mohamed Omar over de vernieling van de Boeddha’s van Bamyan, de grootste staande beelden van Boeddha ter wereld. Maar meer dan stenen wilden de strijders de ziel breken van een cultuur, de geest van mensen die andere goden vereerden.
Dat cultuur een basisbehoefte is, vormt het uitgangspunt van het boek Cultural Emergency in Conflict and Disaster. Internationale erfgoedspecialisten, hulpverleners en politici bespreken het belang van de bescherming van door oorlog en rampen bedreigd cultureel erfgoed, maar ook de betekenis van cultuur als positieve kracht in de verwerking van rampen en de opbouw van getroffen gemeenschappen.
Paneldiscussie
De gasten in het panel van 19 januari hebben elk een eigen invalshoek. Marieke Sanders-ten Holte, voorzitter van de CER-stuurgroep, vertelt over de hedendaagse praktijk van het CER -programma. Irma Boom, die het boek Cultural Emergency in Conflict and Disaster ontwierp, belicht de rol van de vormgever. Els van der Plas, editor van het boek, gaat in op de aanleiding voor en noodzaak van deze publicatie. Steph Scholten, directeur UvA Erfgoed, treedt op als moderator.
Centraal staat de vraag waarom culturele noodhulp voor erfgoed belangrijk is. De gevarieerde achtergrond van de panelleden belooft een interessante gedachtewisseling. Na afloop is er gelegenheid om met een drankje erbij de discussie voort te zetten. De bijeenkomst wordt georganiseerd door de Bijzondere Collecties in samenwerking met het Prins Claus Fonds en NAi Uitgevers.
Over CER
Met het Cultural Emergency Response-programma verleent het Prins Claus Fonds ‘eerste hulp’ aan cultureel erfgoed dat is beschadigd of vernietigd door een ramp veroorzaakt door mens of natuur. Voor het Prins Claus Fonds is cultuur een basisbehoefte en daarom essentieel voor de mentale overleving van mensen in nood. CER is ervan overtuigd dat het redden van cultuur hoop en troost kan bieden aan getroffen gemeenschappen en kan bijdragen aan het herstel van eigenwaarde en identiteit. CER ziet culturele noodhulp als een integraal onderdeel van humanitaire noodhulpverlening.
Datum en tijd: donderdag 19 januari 2012, 17.00–19.00 uur
Locatie: Museumcafé Bijzondere Collecties
Adres: Oude Turfmarkt 129 (Rokin), Amsterdam
Aanmelding wordt op prijs gesteld: receptie-otm@uva.nl of 020–5257300
http://www.bijzonderecollecties.uva.nl
Laat een reactie achter