In de pleidooien die dinsdag in Neder-L zijn verschenen voor het behoud van de dienst, is de dienst terecht de hemel in geprezen, maar waarom een geprivatiseerde adviesdienst niet even goed zou kunnen zijn, is niet overtuigend uitgelegd. In de aanloop naar de privatisering van de post in Vlaanderen, hebben onder meer de vakbonden indertijd vurige pleidooien gehouden voor het behoud van de oude orde, maar achteraf bleek de nieuwe post toch een beter bedrijf geworden, financieel gezonder en performanter. Waarom zou dat met een taaladviesdienst niet kunnen? Daarover zou het debat vandaag moeten gaan. Mijn antwoord is: omdat Vlaanderen een taaladviesdienst nodig heeft (a) die voldoende gezag heeft en (b) waarop een democratische controle mogelijk is.
Geëmancipeerd
Reinier Post zegt
Ik vind het de hoogste tijd dat we in onze Taalunie, onze naslagwerken en onze adviesdiensten het standaard-Nederlands onderverdelen in standaard Noordnederlands en standaard Zuidnederlands, en van alle woorden en uitdrukkingen die algemeen gebruikelijk Nederlands zijn in Nederland of Vlaanderen expliciet aangeven tot welke van de twee ze behoren. De huidige situatie, waarin de meeste bronnen Nederlands dat wel Zuid- maar niet Noord- is domweg afkeuren, en waarin geen mij bekende bron het mogelijk maakt om Nederlands op te zoeken dat wel Noord- maar niet Zuid- is, is werkelijk niet meer van deze tijd.
Om een voorbeeld te noemen: eerder deze week hoorde ik op Radio 1 een programma dat gewijd was aan allerlei aspecten van de (nu in Vlaanderenden startende) solden, waarbij ook de naam van dit verschijnsel werd besproken. De presentator deed dat als volgt: hij merkte op dat het woord 'solden' niet in de woordenlijst van het standaard-Nederlands voorkwam, in tegenstelling tot het woord 'koopjes' (voor een gunstige prijs verkregen artikelen), en dat we dus eigenlijk van 'koopjes' moeten spreken. Maar 'koopjes' betekent niet hetzelfde, en dat er ook een exacte vertaling voor het woord 'solden' bestaat in het Noordnederlands, namelijk 'uitverkoop', wist hij blijkbaar niet.
En hoe tenenkrommend ook, het is hem niet te verwijten, want je kunt het niet echt ergens opzoeken.
Laten we eens gaan zorgen dat dat wel kan.
Laten we nu eens eindelijk ophouden met te pretenderen dat alleen woorden en uitdrukkingen die in Nederland algemeen gebruikelijk zijn tot het standaard-Nederlands kunnen behoren, of dat alle woorden en uitdrukkingen die tot het standaard-Nederlands behoren in Nederland algemeen gebruikelijk moeten zijn, en in plaats daarvan gewoon een Noordnederlands-Zuidnederlands woordenboek maken, waarin 'solden' en 'uitverkoop' gewoon op te zoeken zijn met vermelding in welk land ze gebruikelijk zijn en zo nodig een vertaling erbij.
Dan nog even Surinaams Nederlands erbij, en we hebben weer een Taalunie die over standaardtaal gaat zonder de taaldiscriminatie die daar traditioneel mee gepaard gaat.
Papa zegt
U verwoordt exact onze mening, meneer De Schryver. Dat een deskundige instantie als de Taaltelefoon zou verdwijnen, is echt zonde: http://schrf.be/levetaaltelefoon. Tijd voor gecoördineerd protest!
D'Haene Marlies zegt
U verwoordt exact onze mening, meneer De Schryver. Dat een deskundige instantie als de Taaltelefoon zou verdwijnen, is echt zonde: http://schrf.be/levetaaltelefoon. Tijd voor gecoördineerd protest! (Dit keer met mijn echte naam, blijkbaar een foutje gebeurd bij mijn vorige post. Verwijder die gerust).