Datum:
Donderdag 30 juni 2016
Tijd:
U bent welkom vanaf 14.00 uur.
De discussie vindt plaats van 14.30 tot 16.30 uur. Aansluitend is er een borrel.
Waar:
Trippenhuis, KNAW
Kloveniersburgwal 29, Amsterdam
De Engelse taal is bezig aan een opmars in het hoger onderwijs. Door internationalisering van de universiteiten is de lingua franca van de wetenschap ook steeds vaker de taal in de collegezaal. Waarom kiezen opleidingen voor het Engels als voertaal? Beheersen academici het Nederlands straks nog voldoende? Welke waarborgen voor de kwaliteit van het onderwijs zijn van belang? Middels dit symposium wil de VSNU het debat over universitair taalbeleid over de grenzen van de instellingen heen stimuleren en informeren.
President van de KNAW José van Dijck zal een welkomstwoord verzorgen. Twee presentaties bieden stof tot discussie: Ruud Meulenbroek (Radboud Universiteit) presenteert als onderwijsdirecteur de casuïstiek van de opleidingen Psychologie en hoogleraar Marjolijn Verspoor (Rijksuniversiteit Groningen) brengt haar kennis in op het gebied van Engels als tweede taal. Na deze inleidingen is er volop ruimte voor discussie met u en gasten als Paul Frissen (NSOB), Marc van Oostendorp (Meertens Instituut), Kete Kervezee (Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren), Martin Paul (voorzitter Maastricht University) en Jerom van Geffen (LSVb).
Tijdens het symposium zal ook een lid van de verkenningscommissie van de KNAW aanwezig zijn. Deze commissie, onder voorzitterschap van Ineke Sluiter, gaat in juni van start met een verkenning van het taalbeleid in het hoger onderwijs in opdracht van minister Bussemaker.
Deelname aan het symposium is gratis, maar aanmelden is noodzakelijk en kan tot 23 juni via hetaanmeldformulier. We moedigen u van harte aan deze uitnodiging verder te verspreiden via uw netwerk.
Laat een reactie achter