Doe mee aan een spel over de verschillende accenten binnen Nederland. Kan je ze op de kaart terugplaatsen? Daar help je ook de wetenschap mee, want de resultaten zullen anoniem worden gebruikt voor taalkundig onderzoek.
Iedereen mag meedoen: geen restrictie van moedertaal, woonplaats, leeftijd oid.
Aarzel niet om te delen!
Jan Stroop zegt
Ik vind dit een heel onhandige lukrake test. Wie kan nu precies zo’n plaats ‘raden’. Waarom niet een keuzelijst van plaatsen aangeboden.
Overigens: is dat een Maastrichts accent, dat van die mevrouw?
DirkJan zegt
Je wordt ook niet beoordeeld op de exacte plaats, maar op de afstand tot de plaats van het accent, heel aardig gedaan en berekend met Google Maps. En als u de hele test heeft gedaan kunt u weten waar dat accent van ‘die mevrouw’ werd gelokaliseerd. Leuke quiz.
DirkJan zegt
Of u gebruikt niet de juiste browser om het spel goed te doen. Misschien doet hij het ook niet goed in de Explorer van Microsoft, in ieder geval wel met Chrome en Firefox.
Peter zegt
Onzinantwoorden Dirkjan. Ik onderschrijf volledig het commentaar van Jan. Niet alleen Maastricht zijn vraagtekens. Venlo en Winterswijk lijken er niet op. En Utrecht vond ik ook niet te plaatsen. Allemaal plaatsen waar ik nog wel eens kom.
Winterswijk ligt in de Achterhoek maar is zelfs dan nog afwijkend wat betreft zijn omgeving. Dat zou dan terug moeten komen in het accent. maar dat is absoluut niet het geval.
En sinds wanneer is er in Venlo geen zachte g meer? Dat die minder sterk is dan in Zuid-Limburg is een feit. Maar hij is wel sterker dan in Brabant. Maar in het fragment leek het er niet op.
Herma zegt
Leuke opdracht, maar jammer dat niet ook je geboorteplaats, of de regio waar je opgegroeid bent gevraagd wordt.
Martien de Wit zegt
Het werkt niet met Safari, het veiligste besturingssysteem dat er bestaat. Hallo, het is 2017. Twintig jaar geleden kon dit nog, nu heeft de halve wereld Apple. Discriminatie!
Wim Verseput zegt
Ik plaatste een Groninger in Rotterdam, toe maar. Toch nog een 7,2. De accenten hadden wel wat ‘scherper’ mogen zijn. Alle sprekers en spreeksters hanteren zeker voor 60 procent het Nederlandse standaardaccent. Veel succes met het onderzoek, maar volgende keer wel graag een Arnhemmer erbij. Dan kan ik mijn cijfer iets ophalen.
Nora zegt
Ik ben opgegroeid bij Groningen-stad. Ken dat accent van haver tot gort. Maar de spreker (m/v) klonk absoluut niet als een stadjer. En Limburgers zonder zachte G?
Zweistein Sr. zegt
Ja, je verwacht misschien dat alle Utrechtenaren Utrechs praten (Utrecths spreken) dus, Dat dacht ik ook en ik heb er 15 jaar gewoond. Maar ja dat was dus gewoon niet de vraag. Dus die mevrouw kwam wel uit Utrecht, maar sprak niet plat-U, en die mevrouw uit Maastrich kwam duidelijk wel uit Maastricht, al sprak ze (in de opname) geen Limburgs, en zo kunnen we wel doorgaan..
Persoonlijk woonde ik tussen de Zeeuwem, Duitsers, Utrechtenaren, Westlanders en nu in Haarlem. maar dat helpt maar beperkt (Westlands zat er niet eens in !)
Ik vond het echt wel leuk. Wou altijd Prof. Higgens zijn, liefst nog wat nauwkeuriger. Nou, dat valt dus niet mee. Echt lache ! Compelemente !
Hajje
Marcel Plaatsman zegt
Er zitten inderdaad wel wat verwarrende accenten in. Maar dat kan natuurlijk net de bedoeling zijn. Lang niet iedereen spreekt lokaal, mensen modelleren hun taal naar andere peer-groups dan alleen die van de eigen regio. Ik ken ook geboren en getogen Alkmaarders die een haast Rotterdams accent hebben. Die mevrouw uit Groningen heeft dat ook (Poldernederlands?).
Overigens heb ik één plaats precies juist geraden. Bij sommige andere zat ik er in de buurt, maar er waren er dus ook waar ik er flink naast zat.
Anton zegt
Hihihi, ik wil wel een gokje doen dat de standaardafwijking bij iedereen nogal ruim uitvalt zoals bij u. In de buurt van random?
DirkJan zegt
Ik denk dat de verontwaardigde critici van deze test vergeten dat veel accenten al langer aan het verwateren zijn en minder pregnant zijn dan een tiental jaren geleden, zal ook van de leeftijd van de spreker afhangen. Accenten veranderen.
[ Ik had het wel aardig gevonden als duidelijk was wie deze quiz hebben gemaakt en voor wat voor onderzoek de resultaten worden gebruikt. Aan de url van de opgave valt op te maken dat het om de universiteit van Utrecht gaat, maar dan houdt het verder op.]
Anton zegt
Maar dan hebben we het hier over diachrone dialectologie met een nadruk op de moderne tijd. Factoren o.a “nederlandser” en “peer-group-ering”.
Ik vind het een stap hoor, om demense te vragen naar de herkenbaarheid van de oude regionale taalmodellen ten opzichte van de allernieuwste.
Peter Debrabandere zegt
Ik ben Vlaming en neerlandicus. Ik ken dus wel wat van regionale accenten, maar omdat ik geen Nederlander ben, herken ik Nederlandse accenten nu niet meteen heel erg goed. Maar ik kan wel een Limburgs accent van een Zeeuws accent onderscheiden. En ik kan ook wel een Nederlander met een Nedersaksisch accent herkennen. De persoon die uit Limburg kwam, kon ik absoluut niet als iemand met een Limburgs accent herkennen. Vreemd. Er was ook iemand uit het Saksische dialectgebied, maar die klonk in mijn oren absoluut niet Saksisch. Ik verwacht dan uitdrukkelijk uitgesproken eind-n’en, maar die waren er niet. Ik vraag me dus af waarop ik me dan moet baseren om een regionaal accent te herkennen.