Uitnodiging lancering
Door redactie van het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten
Insiders weten al langer dat het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten, net als de zusterwoordenboeken Woordenboek van de Brabantse Dialecten en Woordenboeken van de Limburgse dialecten al enige tijd kan worden doorzocht op het internet. Een officiële lancering was er echter nog niet. Omdat prof. dr. Jacques Van Keymeulen, de huidige promotor van het project met emeritaat gaat, vond de redactie de tijd rijp om de website te lanceren voor het grote publiek.
Geschiedenis
In 1960 nam prof. A. Weijnen van de Katholieke Universiteit Nijmegen het initiatief voor het Woordenboek van de Brabantse Dialecten (WBD, voor Noord-Brabant, Antwerpen en Vlaams-Brabant) en korte tijd nadien voor het Woordenboek van de Limburgse Dialecten (WLD, voor Belgisch en Nederlands Limburg). In 1972 werd door prof. W. Pée het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten (WVD, voor Frans-, West-, Oost-, en Zeeuws-Vlaanderen) opgestart aan de Universiteit Gent. In het begin van de jaren 90 werd aan de Katholieke Universiteit Leuven een deelredactie voor WBD en WLD opgericht.
De drie grote regionale woordenboeken zijn op dezelfde manier opgezet:
- ze bestaan uit drie delen: I. Landbouwwoordenschat, II. Vakwoordenschat en III. Algemene Woordenschat;
- ze streven ernaar de dialectwoordenschat zo volledig mogelijk te inventariseren;
- ze behandelen de woordenschat onderwerp per onderwerp (bv. veeteelt, molenaar, flora) in afzonderlijke afleveringen, ontsloten door alfabetische registers;
- – ze zijn gebaseerd op eigen onderzoek bij honderden vrijwilligers die vragenlijsten invullen;
- ze nemen ook dialectwoorden op die al vroeger zijn opgeschreven in oudere vragenlijsten of in bestaande dialectwoordenboeken;
- ze publiceren veel woordkaarten, waarop de verspreiding van de woorden staat afgebeeld.
Het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten is het jongste van de drie projecten. De term “Vlaams” in de titel verwijst naar de dialecten van het Nederlandstalige deel van het oude graafschap Vlaanderen, en niet naar Nederlandstalig België als geheel.
Wetenschappelijk nut
Vanuit een taalwetenschappelijk oogpunt vormen de regionale dialectwoordenboeken een noodzakelijk complement zowel bij de historische woordenboeken als bij de woordenboeken van de standaardtaal, die voor een groot gedeelte uit de dialecten is gegroeid.
De lexicale beschrijving van de Nederlandse taal en het onderzoek daaromtrent kan niet gebeuren zonder een gedegen inventarisatie van de dialectwoordenschat. De regionale woordenboeken zijn onmisbaar bij allerlei types van taalonderzoek: historische taalkunde, lexicale semantiek, etymologie, taalgeografie, sociolinguïstisch onderzoek naar taalverandering …
De woordenboeken beschrijven de dialectwoordenschat in een culturele samenhang, dankzij de thematische ordening ervan. Ze hebben dan ook een grote volkskundige en cultuurhistorische waarde. Dialectwoordenschat is immers een afspiegeling van de leefwereld van de dialectspreker en geeft aan hoe materiële en geestelijke innovaties talig verwerkt werden. De dialectwoordenboeken beschrijven via de woordenschat ook de leefwereld van de dialectsprekers. Ze hebben dus een etnografisch belang. De publicaties over de landbouwwoordenschat en de vaktalen leveren ook (technische) overzichten van het vak zelf.
En nu digitaal!
Alle dialectwoorden werden bij de drie redacties in een geautomatiseerde database ingevoerd, die gekoppeld is aan een tekstverwerker en een karteerprogramma. Die database kan gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek. Vorig jaar ging een wetenschappelijk project van start, de Dictionary of the Southern Dutch Dialects (DSDD), waarbij wordt getracht de databases van het WBD, het WLD en het WVD aan elkaar te koppelen.
De digitale versie van het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten wordt door de redactie al meer dan 5 jaar voorbereid, samen met de firma Info Service Belgium (Gent). De website kwam mede tot stand op vraag van het departement Economie, Wetenschap en Innovatie van de Vlaamse Regering en van de Taalunie. Ze bevat meer dan 1,6 miljoen dialectwoorden. Men kan zoeken op zowel woorden als betekenissen. Alle woorden kunnen op kaarten getoond worden. Ook de al gepubliceerde papieren afleveringen worden op de website ter beschikking gesteld.
E-WVD.be wordt op 14 september 2018 om 14.00u gepresenteerd ter gelegenheid van het emeritaat van prof. Jacques Van Keymeulen. De digitale versies van het WBD en WLD werden in december 2016 en december 2017 gelanceerd: zie e-WBD.nl en e-WLD.nl.
U wordt vriendelijk uitgenodigd deze lancering bij te wonen op vrijdag 14 september om 14u in Auditorium 3 – Suzanne Lilar (Faculteit Letteren en Wijsbegeerte – Campus Boekentoren) Blandijnberg 2 9000 Gent. Jacques Van Keymeulen, Veronique De Tier en Roxane Vandenberghe vertellen bij de lancering iets over de geschiedenis van het WVD, over de digitalisering en over de toekomst. Na de lancering is er koffie en gebak. Wie graag aanwezig is bij de lancering, kan zich aanmelden via wvd@ugent.be of op +32 9 2644079 voor 10 september.
Laat een reactie achter