Op 14 september 2018 gaat op de beeldschone jongensbinnenplaats van het Amsterdam Museum Bredero’s tragikomedie Lucelle in première. Deze nieuwe productie van Theater Kwast is een onverwacht actuele tragedie met bizarre komische wendingen, zoals die alleen uit de pen van de beroemde Amsterdamse toneelschrijver kon vloeien. De invloeden van Amsterdam dat in 1615 uit zijn voegen barstte sijpelde door het scherpe observatie vermogen van Bredero zijn tragikomedie Lucelle in en geven een onverwacht actuele kijk op de samenleving, met vooruitwijzingen naar onze #MeToo-discussie en de positie van politieke vluchtelingen.
Bredero’s Romeo & Juliet (of eigenlijk Bredero’s Juliet)
Onder de neus van een rijke Franse weduwnaar ontvlamt een verboden liefde tussen zijn dochter Lucelle en haar luitleraar Ascagnes. Ondertussen zijn er meerdere kapers op de kust en hebben de bedienden Lekkerbeetje en Pannetjevet zo hun eigen agenda.
Wie kijkt naar de populariteit van de stukken van Bredero in de 17e-eeuw, ziet al snel dat niet zijn komisch, maar juist zijn tragikomisch werk volle zalen trok. Één van de grote onbekende stukken uit dit genre is zijn tragikomedie Lucelle; een ware Romeo & Juliet van Bredero. Alhoewel Bredero eigenlijk meer oog lijkt te hebben voor zijn titelheldin en van haar een ware powervrouw maakte, die initiatief in de liefde durfde te nemen. Niet voor niets roerde Lucelle Maria Tesselschade bij de première in 1615 tot tranen en werd het stuk vele malen vereeuwigd door schilders als Jan Steen en Jan Miense Moleaer. Lucelle werd meer dan welk van Bredero’s stukken herdrukt in de 17e en 18e eeuw. Deze tragikomedie bleef door de eeuwen heen actueel met de herkenbare actuele emotie van de onbereikbare liefde door verschil in afkomst, in een wereld en maatschappij die anders van ons vraagt.
Theater Kwast & Amsterdam Museum
Theater Kwast is specialist in het spelen van Nederlands theater uit de Gouden Eeuw. Voor de producties grijpen ze terug op de 17e-eeuwse theaterpraktijk, die dichter tegen moderne musicals, dan tegen klassiek toneel aanlag. Muziek, beweging en actie spelen naast de tekst een belangrijke rol voor een publiek dat uitdrukkelijk wordt verzocht zich niet afzijdig te houden. In januari stond Theater Kwast nog met Vondels Gysbreght van Aemstel in de resten van de 17e-eeuwse schouwburg op de Amsterdamse Keizersgracht en nu bijten ze zich vanwege zijn 400ste sterfdag vast in Bredero en laten zijn tragedie Lucelle op één van de mooiste binnenplaatsen van Amsterdam in première gaan. Het voormalig Burgerweeshuis waar het Amsterdam Museum in gevestigd werd, werd in de 17e-eeuw met de winst van de schouwburg bekostigd. Met de opvoering van Lucelle komen deze twee historische instituties weer even samen. Kijk hier voor meer informatie.
Wanneer: Donderdag 13 september 2018, 18.30 uur (Try out)
Vrijdag 14 september 2018, 18.30 (Première)
Waar: Amsterdam Museum, Kalverstraat 92, Amsterdam*
Kaartverkoop: www.amsterdammuseum.nl
*Er wordt onder alle weersomstandigheden gespeeld
Complete speellijst en meer informatie: www.theaterkwast.nl
Laat een reactie achter