Onder de rivieren staat de wereld met Carnaval voor een aantal dagen op z’n kop. Ons huidige carnavalsfeest vindt zijn wortels in de middeleeuwen. Net als vandaag de dag verkleedden mensen zich toen uitbundig en werd er veel gedronken, gegeten en gedanst. Maar wat was de plaats en de functie van het feest in de late middeleeuwen en hoe viel zo’n losbandig feest te rijmen met het christelijk geloof? In het Museum Meermanno in Den Haag legt de Utrechtse promovenda Rozanne Versendaal dit uit aan de hand van een grappige tekst die met carnaval in verband gebracht wordt.
Willem Kuiper zegt
Graag een link naar de geciteerde tekst!
Rozanne Versendaal zegt
Van de tekst (het Placcaet van Marcolphus) die ik bespreek is nog geen transcriptie beschikbaar, maar een korte bespreking van het handschrift is door het Museum Meermanno geplaatst op historiek.net. Een relevant artikel over het handschrift is :
Mezger, Werner. ‘Brauchphänomene zwischen Mündlichkeit, Schriftlichkeit und Bildlichkeit Beobachtungen anhand einer niederländischen Fastnachtsschrift des 16. Jahrhunderts’. In Volksdichtung zwischen Mündlichkeit und Schriftlichkeit, Lutz Röhrich and Erika Lindig, 289–327. Tübingen: Gunter Narr Verlag, 1989.
Verder zal er in oktober een artikel van mijzelf over het Placcaet (met transcriptie) gepubliceerd worden in de bundel Nieuwe tijdingen. Festiviteiten in de vroegmoderne Nederlanden.