Door het lezen van fictie kun je je verplaatsen in de ander. Een bijna vanzelfsprekende en vooral mooie gedachte voor wie graag leest, want ze voorziet die activiteit van een zekere (maatschappelijke) relevantie. Maar hoe vanzelfsprekend is het eigenlijk dat literatuur inlevingsvermogen oplevert? En welke implicaties heeft zo’n ‘empathische’ leeshouding voor de hiërarchische verhouding tussen lezer, personage, auteur en werkelijkheid? Tijdens Vooys’ debatavond over empathie en literatuur zal vanuit verschillende perspectieven over deze kwesties worden nagedacht. De aanleiding voor de keuze van dit thema is het essay ‘The Banality of Empathy’ van Namwali Serpell. Tijdens de debatavond worden literaire fragmenten over thema’s als waanzin, armoede en postkolonialisme voorgelezen. Literatuur is op die manier steeds het uitgangspunt van het gesprek.
Het evenement zal plaatsvinden op donderdagavond 20 juni van 19:30 tot 22:30 in het ZIMIHC theater Wittevrouwen te Utrecht (inloop vanaf 19:00). Aan het begin van de avond zal het dan pas verschenen themanummer van Vooys over Waanzin (37.2) worden gepresenteerd door hoofdredacteur Noortje Maranus. De debatavond zelf opent met een introductie op het thema door literatuurwetenschapper Frank Hakemulder. Vervolgens zal hij met de overige panelleden in gesprek gaan over onder andere de drijfveren achter empathie en de manier waarop empathie machtsrelaties kan creëren. Letterkundige Saskia Pieterse zal optreden als moderator en de andere sprekers zijn journalist en schrijver Fiep van Bodegom, hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde Yra van Dijk en schrijver Maartje Wortel.
Het evenement is gratis, maar vooraf aanmelden is verplicht in verband met een beperkt aantal plekken. Aanmelden kan gemakkelijk door te mailen naar redactie@tijdschriftvooys.nl. Benieuwd geworden? Volg het evenement via de site en via Facebook, en blijf op de hoogte!
Laat een reactie achter