Kinder- en jeugdboekenschrijver Edward van de Vendel wordt de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview zal hij zich komend najaar buigen over klassiekers uit de kinder- en jeugdliteratuur, queerboeken en literatuur op het Eurovisie Songfestival. Daarnaast verzorgt hij voor een geselecteerde groep studenten werkcolleges.
Programma
Edward van de Vendel is een bijzonder veelzijdig auteur. Hij schrijft gedichten voor kinderen en jongeren, stripgedichten, informatieve boeken, prentenboeken, boeken voor eerste lezers, kinderboeken en jeugdromans. Op de openingsavond gaat dichter en schrijver Iduna Paalman met hem in gesprek over zijn werk en zijn verslingering aan het schrijven voor kinderen en jongeren. In drie openbare lezingen bespreekt Edward van de Vendel drie verschillende thema’s: tien moderne klassiekers uit de kinder- en jeugdliteratuur, de nieuwe jeugdliteraire belangstelling voor gender en seksualiteit in queerboeken en onverwachte raakvlakken van literatuur en het Eurovisie Songfestival. In de werkcolleges begeleidt hij studenten bij het schrijven van een samenhangende serie kinderpoëzie.
Leraar
Edward van de Vendel groeit op in een onderwijzersfamilie. Zijn vader is schooldirecteur van een basisschool, zijn moeder kleuterleidster. Zelf wordt hij leraar in het basisonderwijs. In 1992 richt hij samen met anderen een eigen basisschool op. Wanneer hij in contact komt met jeugdpoëzie gaat hij zelf gedichten voor kinderen schrijven, die gepubliceerd worden in de jeugdbijlage van Vrij Nederland. In 1996 verschijnt zijn eerste bundel Betrap me en in 1999 zijn eerste jeugdroman De dagen van de bluegrassliefde, waarin de relatie tussen twee jongens centraal staat. Edward van de Vendel heeft inmiddels meer dan negentig boeken op zijn naam staan met vertalingen in diverse talen. Voor zijn werk ontving hij o.a. negen Zilveren Griffels en vier maal een uitnodiging voor de internationale Astrid Lindgren Memorial Award.
Gastschrijverschap
Sinds 1986 is aan de RUG elk najaar een gastschrijver verbonden. De gastschrijver verzorgt openbare lezingen en een reeks werkcolleges. Gastschrijvers aan de Groningse universiteit waren onder meer Dick Hillenius, Doeschka Meijsing, Willem Wilmink, Monica van Paemel, Willem Jan Otten, Gerrit Krol, Nelleke Noordervliet, Bernlef, Rutger Kopland, Joost Zwagerman, Thomas Rosenboom, Bas Heijne, Koos van Zomeren, Tonnus Oosterhoff, Marjolijn Februari, Esther Jansma, Kader Abdolah, Arthur Japin, Annejet van der Zijl, Hans Aarsman, Marjoleine de Vos, Joost de Vries, Ellen Deckwitz en dit jaar Auke Hulst.
De organisatie van het Gastschrijverschap is in handen van de RUG en Studium Generale Groningen.
Laat een reactie achter