Bij Uitgeverij Querido is het boek Jong in de jaren zestig. De muziek van Frans Kellendonk van Jaap Goedegebuure verschenen. Tussen zijn vijftiende en twintigste droomde Frans Kellendonk (1951-1990), naderhand uitgegroeid tot een van de belangrijkste schrijvers van zijn generatie, niet alleen van literaire roem, hij ambieerde ook een carrière als singer-songwriter. Hij schreef tientallen liedjes, zijn vriend Leonard de Vos maakte er de muziek bij.
Met de begeleidende brieven en fragmenten uit zijn bijdragen aan diverse schoolkranten van het Nijmeegse Dominicuscollege geven Kellendonks liedjes een authentiek beeld van het puberbestaan tijdens de jaren zestig. Het was de periode waarin Bob Dylan furore maakte, de Amerikaanse bemoeienis met Vietnam op wereldwijde protesten stuitte en de anti-autoritaire provobeweging de Hollandse huiskamers danig wist te choqueren.
Jaap Goedegebuure publiceerde eerder o.a. een biografie van Frans Kellendonk en bezorgde met Rick Honings het Verzameld Werk. Jong in de jaren zestig. De muziek van Frans Kellendonk wordt op een nader te bepalen datum nog feestelijk gepresenteerd tijdens een speciale Kellendonkmiddag in Leiden.
Jong in de jaren zestig. De muziek van Frans Kellendonk, Uitgeverij Querido, paperback, 156 pag., € 15,-
ISBN: 9789021421520
Michiel van Hunenstijn zegt
Is er niet ergens een linkje naar enkele bewaarde liedjes van Frans Kellendonk? Want het boek is dus uitgegeven…… zonder cd? En youtube presenteert ook niet gelijk ‘de opnames van Frans Kellendonk.’
Wouter van der Land zegt
Bij de boekpresentatie zouden enkele liedjes opgevoerd worden. Ik vermoed dat er geen opnames bewaard zijn gebleven, anders zou dat wel zijn gemeld.
Het tekstfragment dat in de recensie ‘Kelly’ hier werd aangehaald wijst er niet op dat de jonge Kellendonk een natuurtalent voor liedteksten was (Ik zal mijn eigen leven nu gaan leiden / Ik heb gebroken met de oude tijden/En in stilte wappert nu mijn vlag.). Evengoed is Boudewijn de Groot met Lennart Nijgh bejubelt voor vergelijkbare teksten.
Jaap Goedegebuure zegt
In mijn boek heb ik zelf al een paar keer de vergelijking met de door Boudewijn de Groot gezongen teksten van Lennart Nijgh gemaakt. Wat Frans Kellendonk op z’n zestiende schreef is niet beter, maar beslist ook niet minder. Gewoon heel erg jaren zestig. Maar niettemin heel charmant, zo niet vertederend. Toen de Haagse boekhandel Paagman me vandaag vraag waar ze ‘Jong in de Jaren Zestig’ op zicht moesten leggen, heb ik zonder aarzelen gekozen voor de afdeling Nostalgie.
Wie de muziek bij Kellendonks deze teksten wil horen krijgt daartoe de gelegenheid zodra bekend is wanneer de Kellendonkmiddag (oorspronkelijk geagendeerd voor 2 april) opnieuw kan worden georganiseerd. Dat zal waarschijnlijk na de zomer worden. Bericht volgt!