Door Yoïn van Spijk
Neemt een Brabander afscheid, dan is de kans groot dat je houdoe hoort. Maar waar komt houdoe vandaan? Daarover bestaan de wildste verhalen. In deze video kom je te weten waar houdoe écht vandaan komt.
Vanwege een serververhuizing in het datacenter van de Universiteit Leiden is neerlandistiek.nl op 27 november 2024 tijdelijk niet bereikbaar.
Onze excuses voor het ongemak!
Rob Duijf zegt
In de regio rond Sittard in Limburg groet men met ‘hoie’. Is er een relatie met ‘houdoe’?
Yoïn van Spijk zegt
Volgens de gangbare opvatting wel: ‘hoie’ zou dan ontstaan zijn uit ‘hou je’. Het enige vreemde daaraan is dat ‘hoie’ een dialectische groet is terwijl de Hollandse vorm ‘je’ in de Limburgse dialecten niet gebruikt wordt. Je zou dus – net als in Belgisch-Limburg – iets à la ‘halddich’ verwachten.
Harry Reintjes zegt
ook vaak gehoord: haje, hajenhè
Rob Duijf zegt
Zeker!
Emmy van Stratum zegt
Toch is er een zekere conventie bij het zeggen van Houdoe. Echte Brabanders (definitie?) zeggen het tegen elkaar, maar import-Brabanders eigenlijk niet. En geboren Brabanders zeggen het meestal niet tegen die ‘immigranten’. Tenzij je een zekere vertrouwensband hebt. Ongeschreven regels, denk ik (ik ben zo’n immigrant).
Frans Daems zegt
Vanuit mijn Zuid-Brabants (Leuven) dialect ken ik: aavdaa goe. In het Leuvens is houden = ave, en u = aa.
Ik vraag me dan ook af of dit niet overeenstemt met het Noord-Brabantse houdoe.
Yoïn van Spijk zegt
Bedankt!
Dat denk ik zeker. Op Twitter noemde ook iemand anders een Zuid-Brabantse vorm met die structuur. Op de traditionele dialectkaarten staan die woorden helaas niet vermeld:
https://www.meertens.knaw.nl/kaartenbank/proxy/image/27894
Zou dat kunnen komen doordat ze in uw regio niet de meestgebruikte afscheidsgroet zijn?
Herma van den Brand zegt
“Hou je veilig” uit het Koningslied past dus helemaal!