De tweejaarlijkse Lokienprijs, ter grootte van 7500 €, is bedoeld voor een literaire organisatie, instelling of initiatief, werkend in de geest van schrijver Sybren Polet (1924-2015). Een tegenwoordig wat onderbelichte activiteit van Polet is zijn langjarige inzet voor de financiële situatie van (beginnende) auteurs. Polet stond onder meer aan de wieg van het Letterenfonds.
In veranderende tijden wordt er anders tegen steun en begeleiding van auteurs aangekeken en geëxperimenteerd met nieuwe manieren om het werk van debutanten onder de aandacht te brengen. De jury van de Lokienprijs meent dat het initiatief Chapbooks van De Nieuwe Oost | Wintertuin, uitgegeven door Wintertuin Uitgeverij, zo’n eigentijdse vorm van ondersteuning en begeleiding van debuterende auteurs is. Het oudere fenomeen van het chapbook heeft, geïnspireerd op de populariteit van het hedendaagse zine of little magazine, in de ontwikkeltrajecten van De Nieuwe Oost | Wintertuin een heel nieuwe, vitale vorm gekregen. Aandacht wordt daarbij niet alleen besteed aan de uitgave zelf, maar ook aan de (vaak multimediale) presentatie en verdere promotie van het werk.
Of, zoals ze het zelf formuleren: ‘Wat een EP voor een muzikant is, is een chapbook voor een schrijver: een professioneel visitekaartje waarin het kunnen van de auteur getoond wordt.’ Op 21ste-eeuwse wijze wordt zo vormgegeven aan een manier om beginnende auteurs met raad én (vooral) daad op weg te helpen naar een onderkomen bij een gevestigde uitgeverij. Op die manier zet Chapbooks het werk van Polet voort. Ook hij bekommerde zich om de begeleiding en de professionalisering van de beginnende auteur en droeg actief bij aan het verbeteren daarvan.
De jury, bestaande uit Jos Joosten (vz.), Bart Vervaeck en Marieke Winkler, kent de Lokienprijs 2020 graag toe aan de Chapbooks van De Nieuwe Oost | Wintertuin, uitgegeven door Wintertuin Uitgeverij.
De Lokienprijs werd eerder onder andere toegekend aan Stichting Perdu, uitgeverij het balanseer uit Gent en internettijdschrift Samplekanon. Behalve de Lokienprijs reikt de Stichting Sybren Polet ook de driejaarlijkse Poletprijs ter grootte van 35.000 € uit aan de schrijver van een oeuvre in de geest van Polet.
DirkJan zegt
Ik vroeg me af waar de naam Lokienprijs vandaan komt. Snel gevonden, het verwijst naar Lokien Perdo. een vaker voorkomende romanpersonage van Sybren Polet.
En toen las ik ook dat Sybren Polet het pseudoniem is van Sybe Minnema, (Kampen, 19 juni 1924 – Amsterdam, 19 juli 2015). Ik heb nooit wat van hem gelezen, wist niets van hem – tot net – en heb altijd onterecht gedacht door zijn naam dat het een Joodse schrijver was. Kennelijk door de associatie Polet – Polak. Maar Polet is een weinig voorkomende naam afkomstig uit Frankrijk. Sybren is een variant van Sybrand. Zo leer je nog eens wat en reken je met misvattingen af.
{ Een chapbook is een boekuitgave met een kleine omvang van nog geen 50 pagina’s. De Nieuwe Oost is een productiehuis voor dans, muziek, theater, beeldende kunst en literatuur (organiseren ook het literatuurfestival Wintertuin in Nijmegen). Onder meer helpen en begeleiden ze jonge makers bij het ontwikkelen van hun talent. ]
Gert de Jager zegt
Beste Dirkjan zonder achternaam,
Waarom vul je de reactiepagina’s met al die Wikipediaweetjes? Wikipedia bestaat al en hoeft niet gedupliceerd te worden. De lezers van neerlandistiek kunnen Wikipedia echt wel vinden.
Bovendien: dat je zoveel reageert, is op zichzelf niet erg, maar je drukt andere reacties weg uit het overzicht hiernaast. Interessante discussies verdwijnen dan veel te snel uit beeld.
Ik zie nu weer vier reacties van jou staan op vier verschillende artikelen. Misschien is het een idee om aan andere lezers te denken en de frequentie wat te matigen.
Met vriendelijke groet.
DirkJan zegt
Beste Gert,
Ik zal je kritiek ter harte nemen en minder reageren. Wel vind ik het wat te gemakkelijk om te veronderstellen dat mensen wel zelf informatie gaan zoeken als ze wat meer willen weten, want mijn ervaring is dat dit juist zelden gebeurt. Bovendien probeer ik altijd relevante, of naar mijn idee, interessante toelichtingen of extra’s te posten.
In het reactiepaneel rechts van de blog worden maar de laatste vijf reacties vermeld. Ook ik vind dat weinig, maar het gebeurt natuurlijk vaker om allerlei redenen dat er snel achter elkaar meer dan vijf reacties worden gepost. Ik veroorzaak niet alleen dat probleem. Bovendien, en daar heb ik al eerder een paar keer op gewezen, kan je voor het volgen van de reacties het beste een RSS-feed instellen zoals die rechtsonder van de blog wordt aangegeven met de link Comments feed. Dan krijg je veel meer laatste reacties te zien, ook nog eens met alle tekst.
Om de daad bij het woord te voegen, ga ik je dus niet uitleggen hoe je zo’n RSS-feed het makkelijkste kan installeren en verwijs ik je graag voor verdere informatie door naar het grote wereldwijde internet.
Geen dank Gert.
Later.
DirkJan Vos