Het Vlaams, Brabants en Limburgs in kaart gebracht
Op 30 september 2020 lanceert de Vakgroep Taalkunde – Nederlands van de UGent samen met het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) het online dialectportaal Database van de Zuidelijk-Nederlandse Dialecten. De middag wordt georganiseerd in het kader van de Week van het Nederlands. Een middag waarop je dialect kunt horen, zien en proeven, omlijst met muziek van Wannes Cappelle. De bijeenkomst in de KANTL (Gent) is alleen op uitnodiging, u kunt zich wel aanmelden voor de livestream.
Programma
- 14:00 Verwelkoming – Jacques Van Keymeulen (Universiteit Gent) en Frieda Steurs (Instituut voor de Nederlandse Taal)
- 14:15 Presentatie Woordenboek van de Vlaamse Dialecten: aflevering ‘Eten en Drinken’ – Jacques Van Keymeulen en Tineke De Pauw
- 14:45 Muzikaal intermezzo van Wannes Cappelle
- 15:00 Lancering Database van de Zuidelijk-Nederlandse Dialecten (DSDD)
- Inleiding: De droom van Weijnen – Jacques Van Keymeulen
- De DSDD-database en applicatie – Katrien Depuydt en Jesse de Does
- De DSDD-applicatie: demonstratie – Veronique De Tier, Roxane Vandenberghe en Lien Hellebaut
- De DSDD voor ‘Digital Scholarship’ – Sally Chambers
- 15:45 Muzikaal intermezzo van Wannes Cappelle
- 16:00 Het GCND: naar een database van gesproken Zuidelijk-Nederlandse dialecten – Anne Breitbarth en Anne-Sophie Ghyselen
- 16:25 Muzikaal intermezzo van Wannes Cappelle
- 16:40 Toelichting bij de toekomstige samenwerking van het Instituut voor de Nederlandse Taal met Universiteit Gent – Frieda Steurs
Database van de Zuidelijk-Nederlandse Dialecten
Het nieuwe dialectplatform maakt het mogelijk om meer dan 200.000 Vlaamse, Brabantse en Limburgse dialectwoorden uit respectievelijk het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten (WVD), het Woordenboek van de Brabantse Dialecten (WBD) en het Woordenboek van de Limburgse Dialecten (WLD) online op te zoeken. Daarbovenop maakt een geavanceerde kaartapplicatie het mogelijk om de verspreiding van die dialectwoordenschat te presenteren op kaarten. Die kaarten kunnen vervolgens naar smaak bewerkt worden door de gebruikers.
Eten en Drinken
Na de lancering van het online dialectportaal kan je proeven van ‘Eten en Drinken’, de nieuwste aflevering van het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten. In die aflevering kan je o.a. smullen van Vlaamse dialectwoorden voor allerlei soorten fruit, taart en snoep.
Stemmen uit het verleden
Vervolgens kan je ook luisteren naar dialect door ‘Stemmen uit het verleden’, het onderwerp van een nieuw samenwerkingsproject van de UGent met het INT: het Gesproken Corpus van de Zuidelijk-Nederlandse Dialecten. Het projectteam zal dialectopnames uit de jaren 60 en 70 transcriberen en taalkundig verrijken. De bedoeling van het corpus is niet enkel om taalkundig onderzoek te faciliteren, maar ook om een unieke audiocollectie levensverhalen verder te ontsluiten voor het brede publiek en om het orale dialecterfgoed in Vlaanderen, Nederland en Noord-Frankrijk te bewaren voor het nageslacht.
Niemand minder dan Wannes Cappelle – ambassadeur van de Week van het Nederlands en frontman van Het Zesde Metaal – luistert de hele namiddag op met bijpassende dialectmuziek.
De dialectmiddag eindigt met een vooruitblik op de verdere samenwerking tussen de UGent en het INT op het gebied van dialectologie. We klinken op het verleden en we toosten op de toekomst!
Laat een reactie achter