Door Bas Jongenelen
De Gerrit Komrij-prijs 2020 gaat naar de samenstellers van Het excellente kookboek van doctor Carolus Battus uit 1593. Deze uitgave van het excellente kookboek uit 1593 is werkelijk prachtig. Het water loopt je in de mond als je het boek doorbladert, maar de recepten komen pas echt tot leven als je ermee aan de slag gaat in je eigen keuken.
Het excellente kookboek van doctor Carolus Battus uit 1593 heeft een informatieve inleiding, een fotografische weergave van het oude kookboek, een vertaling van de recepten in modern Nederlands, een verklarende woordenlijst en een hoofdstuk waarin een aantal recepten beschikbaar zijn gemaakt voor de hedendaagse keuken. Daarnaast is het boek gevuld met prachtige afbeeldingen: reproducties van schilderijen uit de zestiende eeuw, maar ook foto’s van keukengerei uit die tijd en foto’s van op zestiende-eeuwse wijze gedekte tafels.
Christianne Muusers en Marleen Willebrands staan op de omslag vermeld als samenstellers. Zij krijgen de dus de medaille overhandigd, maar eigenlijk gaat de Gerrit Komrij-prijs naar het hele team rondom Het excellente kookboek. Deze uitgave is echt een voorbeeld van hoe oude teksten in onze tijd tot leven gebracht kunnen worden.
In 2012 is de Gerrit Komrij-prijs opgericht om de popularisatie van de oude letteren te eren. Komrij was gek op oude literatuur en hij heeft veel gedaan deze onder de mensen te brengen. De Gerrit Komrij-prijs gaat naar die persoon (of instantie) die het best / leukst / origineelst / etceterast de oudere literatuur over het voetlicht weet te krijgen.
Vorige winnaars van de Gerrit Komrij-prijs:
2012: Ingrid Biesheuvel
2013: Rick Honings en Peter van Zonneveld
2014: Annemiek Houben
2015: Odilia Beck
2016: Elvis Peeters
2017: www.schrijverskabinet.nl.
2018: René van Stipriaan
2019: Sander Bink
Laat een reactie achter