Op 19 februari vindt alweer het 3e Symposium voor Wetenschapsbloggers plaats. Na edities in Amsterdam en Nijmegen is deze aflevering online. De aflevering van dit jaar heeft, mede vanwege de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen en de gebeurtenissen van het afgelopen jaar, als thema: wetenschap en politiek.
Dat veel wetenschappers maatschappelijk en/of politiek relevant onderzoek uitvoeren, staat vast. Maar hoe deel je je onderzoeksresultaten op een effectieve manier met de politiek? Deze online middag draait om de manieren waarop je je onderzoek toegankelijk kan maken voor politici en beleidsmakers. Waarom zou je hier zelf tijd aan besteden, en hoe kan je dit effectief doen? In hoeverre zouden wetenschappers politiek betrokken moeten zijn? En kunnen blogs hierbij een rol spelen?
Socioloog Thijs Bol (UvA), bekend vanwege zijn onderzoek naar kansenongelijkheid in het onderwijs en zijn columns over de documentaire ‘Klassen’, vertelt hoe hij als wetenschapper zijn expertise deelt met politiek en maatschappij. Senior onderzoeker Patricia Faasse (Rathenau Instituut), expert op het gebied van wetenschap en beleid, zal verder ingaan op de vraag hoe je als wetenschapper effectief je kennis met de politiek kan delen.
Hierna volgt een paneldiscussie over de rol van wetenschappers en wetenschap in relatie tot de politiek. In het panel nemen deel:
– Rosanne Hertzberger, microbioloog en schrijver van Het Grote Niets
– Christian Jongeneel, wetenschapsjournalist en auteur van Het zit in het lab en het heeft gelijk
– Tom Louwerse, politicoloog, blogger bij o.a. Stuk Rood Vlees en samensteller van de Peilingwijzer
Voorafgaand aan het Symposium is er een introductiesessie, waarin wetenschapsblogger Marten van der Meulen ingaat op de vraag, hoe je nou begint met bloggen. Deze sessie is expliciet bedoeld voor bloggers die net wel of net nog niet zijn begonnen. Na het inleidende praatje is er gelegenheid voor beginnende bloggers om ervaren wetenschapsbloggers te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.
Dit symposium wordt georganiseerd door Jona Lendering, Marten van der Meulen, Hermen Visser en Suze Zijlstra.
Praktische informatie
Datum: 19 februari 2021
Tijd: 14.00 – 17.30 uur
Locatie: online, link wordt aan de aangemelden gestuurd voor de bijeenkomst
Doelgroep: mensen die (al enige tijd) bloggen over wetenschap, mensen die willen gaan bloggen over wetenschap, en andere geïnteresseerden in wetenschapscommunicatie.
Programma
14:00 – 14:45 Beginnende wetenschapsbloggers (optioneel)
14:00 – 14:15 Hoe begin je met bloggen over wetenschap? Marten van der Meulen
14:15 – 14:45 Breakouts met bloggers
15:00 – 17:00 Derde Symposium #Wetenschapsbloggers
15:00 – 15:05 Opening
15:05 – 15:35 Lezing en gesprek Thijs Bol (Universiteit van Amsterdam): Politieke Wetenschap
15:35 – 16:05 Lezing en gesprek, Patricia Faasse (Rathenau Instituut): Willens en wetens: over wetenschappelijke politiek en politieke wetenschap
16:05 – 16:15 Pauze
16:15 – 17:00 Panel (met Rosanne Hertzberger, Christian Jongeneel en Tom Louwerse). Moderatie door Karin van den Boogaert
17:00 – Borrel
Aanmelden kan via Suze Zijlstra op info@suzezijlstra.nl. Geef hierbij graag aan of je wil starten vanaf de sessie voor beginnende bloggers (14 uur), of dat je deelneemt vanaf de lezingen (15 uur).
Laat een reactie achter