In het nieuwe nummer van het online Tijdschrift Over Taal lees je hoe ouders denken over de taalvariatie in kinderreeksen, welke taalvariatie er te vinden is in kledingtermen en hoe je de leesbaarheid van juridische teksten kunt meten en verbeteren. Hoofdredacteur Filip De Vos heeft De Dutchionary van Gaston Dorren onder de loep genomen. Tijdschrift Over Taal is de online voortzetting van Over Taal, het algemeen wetenschap-populariserende Vlaamse tijdschrift voor alle taalgebruikers die geboeid zijn door taal, tekst en communicatie.
In het nieuwe nummer van Tijdschrift over Taal (maart 2021):
– ‘Over jeans en jurkjes: kledingtermen vroeger en nu’ (door Reglindis De Ridder en Miet Ooms)
Wat leren benamingen van kledingstukken ons over taal? Over Belgisch Nederlands en Nederlands Nederlands?
– ‘Hoe lezen Vlaamse studenten een ‘onleesbare’ dagvaarding? Tekstuele analyse en leesexperiment met eyetracking van juridisch Belgisch-Nederlands’ (door Michael Bauwens, José Tummers en Saar Bossuyt)
Hoe kun je de leesbaarheid van een juridisch document verbeteren?
– ‘Diversiteit in kindertelevisie: Wat denken de ouders?’ (door Reglindis De Ridder)
Wat vinden ouders van het taalgebruik in het Nederlandstalige televisieaanbod voor kinderen? Is er voldoende taalvariatie op vlak van de nationale variëteiten?
– ‘Dutch in Engelse vaste uitdrukkingen’ (door Filip Devos) Recensie van Gaston Dorren, The Dutchionary. Woordenboek van al wat Dutch is. Amsterdam/Antwerpen: uitgeverij Pluim, 2020.
Heerlijk luchtige lectuur, dit Dutchionary. Relativerend en niet zonder humor. Zoals we Gaston Dorren kennen.
Tijdschrift over Taal kun je gratis online vinden op https://overtaal.be/
Laat een reactie achter