(Persbericht RUG)
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) digitaliseert een omvangrijk deel van haar academisch erfgoed. Doel van het project ‘Spotlight’ is om meer dan 100.000 verschillende objecten online toegankelijk te maken: van de eerste boeken van de Universiteitsbibliotheek (UB) uit de 15e en 16e eeuw, tot de eerste foto’s van hunebedden, het oudste wetenschappelijke instrument van de universiteit en honderden boeken in het Gronings.
De te digitaliseren objecten krijgen tevens betere en uitgebreidere omschrijvingen. Zo wordt de brede erfgoedcollectie van de universiteit wereldwijd toegankelijk. De RUG zal de resultaten beschikbaar stellen voor academisch onderzoek en onderwijs, én voor alle geïnteresseerden in de geschiedenis van het noorden.
Het Gronings
Goffe Jensma, hoogleraar Friese taal- en letterkunde aan de RUG, leidt het deelproject waarin
Groninger boeken uit de periode vanaf de 18e eeuw tot nu worden gedigitaliseerd en geanalyseerd. ‘Met dit project kunnen we een grote stap zetten in het onderzoek naar de ontwikkeling van het Gronings in al z’n variatie. Bovendien kunnen we sprekers van het Gronings bij het project betrekken. Burgerwetenschap is van groot belang bij het onderzoek naar minderheidstalen.’
Wereldwijd toegankelijk
‘Het project Spotlight zorg ervoor dat collecties en materialen die nu nog alleen ter plekke bij universiteit te raadplegen zijn, straks overal ter wereld toegankelijk zijn’, zegt projectleider Wian Stienstra van de Universiteitsbibliotheek. ‘Dit is een heel rijke bron van informatie voor wetenschappers en geïnteresseerden van over de hele wereld. De Universiteitsbibliotheek is dé aangewezen organisatie om dit project uit te voeren.’
Forse investering
Het College van Bestuur van de RUG financiert het project Spotlight met een investering van
€700.000. Het project loopt tot begin 2022. Het gedigitaliseerde materiaal wordt gepubliceerd bij de bestaande collecties op https://facsimile.ub.rug.nl/, vrij toegankelijk (‘Open Access’) waar mogelijk. Van tijd tot tijd plaatst ook het Twitter-account @mulerius een selectie uit de collectie
Manfred zegt
Er wordt met geen woord gerept over HOE ze dat dan wel doen. Wordt er met een toverstafje gezwaaid en is dan ineens alles ‘gedigitaliseerd’?
Wian Stienstra zegt
Hadden we maar een toverstafje 🙂 Het directe digitaliseringsproces verschilt enorm per soort object.
Bij het Universiteitsmuseum werken de collega’s vooral met foto’s, maar soms ook met 3D-scans, negatieven worden met speciale apparatuur gedigitaliseerd. Voor boeken heeft de RUG boekenscanners. Bovendien verrijken we ook het bestaande corpus Gronings met een nieuwe methodiek, met de assistentie van Groningssprekenden.
In het project wordt dus niet alleen maar gedigitaliseerd, maar wordt ook context en metadata toegevoegd en de uitkomsten geanalyseerd. Daarmee worden de uitkomsten toegankelijk voor een breder publiek en kan het ook gebruikt worden voor interdisciplinair onderzoek en onderwijs.
Alle vragen beantwoord ik als projectleider natuurlijk graag, mijn contactgegevens staan op de website van de RUG.