Door Roland de Bonth
Over zijn ontmoeting met Simon Vestdijk (1898-1971) schreef literair redacteur Hans van Straten in Het Vrije Volk van 16 oktober 1958 – een dag voor Vestdijks 60e verjaardag – dat dit de man is “die men, als een Nederlandse Goethe, in komende eeuwen ongetwijfeld met een jaarlijkse Vestdijkdag zal herdenken. Misschien zelfs in dit huis, het Vestdijkhuis, Torenlaan 3, Doorn …”
Hans van Straten kan helaas niet – om met een titel van Vestdijk te spreken – als De ziener aangemerkt worden. Het huis van Vestdijk werd in 1996 in de verkoop gezet toen Vestdijks echtgenote naar een verzorgingshuis ging. Plannen om van Torenlaan 4 – want dat is het juiste huisnummer – een museum of schrijvershuis te maken liepen op niets uit. Daarvoor was de vraagprijs van ruim zes ton te hoog. Wel zal het huis op 23 maart 2021 worden voorzien van een herinneringsbord.
Die datum is niet toevallig gekozen. Het is die dag namelijk exact vijftig jaar geleden dat ‘De Duivelskunstenaar’ overleed. Ook op andere manieren wordt aan dit bijzondere sterfjaar van Vestdijk aandacht geschonken. Op 5 maart verscheen een 100 pagina’s tellend herdenkingsnummer van de Vestdijkkroniek, de Vestdijkkring brengt twee speciale postzegels uit en op 13 november wordt er een symposium gewijd aan de betekenis van Simon Vestdijk (zie dit bericht op Neerlandistiek).
Mijn bijdrage aan dit Vestdijkjaar bestaat uit een Vestdijkquiz. Die bestaat uit 30 vragen over uiteenlopende onderwerpen die met leven en werk van Simon Vestdijk te maken hebben.
Wat moet je doen?
Beantwoord de onderstaande vragen. Voor elk goed antwoord krijg je 1 punt; alleen vraag 30 kan maar liefst 3 punten opleveren. In totaal kunnen er dus 32 punten worden behaald.
Stuur je antwoorden uiterlijk 23 maart – Vestdijks 50e sterfdag – op naar r.de.bonth@hotmail.com Wie het hoogste aantal punten heeft behaald, wint naast de eeuwige roem een Parker-pen om net als Simon Vestdijk veel te kunnen schrijven, al zou een Remington schrijfmachine dan eigenlijk nóg toepasselijker zijn. Bij een gelijkluidend aantal punten zal het lot een winnaar aanwijzen.
Veel plezier en succes!
De vragen
- Hoe luidt – zonder voorvoegsel(s) – de meisjesnaam van de vrouw met wie Vestdijk op 67-jarige leeftijd trouwt?
- Op 4 mei 1942 werd Vestdijk door de Duitsers als gijzelaar gevangengezet in Kamp Sint-Michielsgestel. Hoe luidt de bijnaam van de gevangenis waarnaar hij in februari 1943 voor zes weken werd overgeplaatst?
- In 1932 publiceerde Vestdijk een novelle die zich afspeelt in de middeleeuwen. Deze droeg dezelfde naam als een gedicht dat hij een jaar eerder had geschreven. Wat is het zelfstandig naamwoord uit de titel van de novelle?
- Bij de kostuumwedstrijd tijdens de bloemententoonstelling in Harlingen in 1912 won de jonge Simon de eerste prijs. Als welke bekende persoon was hij verkleed?
- Hoe luidt de achternaam van het personage dat de naam gaf aan het complex dat wordt omschreven als “het vereren van de onbereikbare en onbereikbaar gemaakte geliefde, met alle problemen die daaruit voortvloeien”?
- Vestdijk stierf na een lang ziekbed. Hij leed aan de ziekte van Parkinson, maar werd later ook gediagnosticeerd met een andere ziekte, vernoemd naar een arts. Wat is tegenwoordig de gangbare benaming voor die laatste ziekte?
- Na zijn dood werd Vestdijk opgebaard in het mortuarium van de Nieuwe Algemene Begraafplaats in Doorn. Aan welke straat lag dat mortuarium?
- Van welk merk is de stofzuiger die Vestdijk tijdens het schrijven aan had staan om geconcentreerd te kunnen schrijven?
- Wat was de achternaam van het meisje met wie Simon in 1912 de eerste prijs behaalde bij de ringrijderij voor zonen en dochters van leden van de Harlingse ijsvereniging?
- De achternaam Vestdijk is ontstaan in 1830. Simons grootvader had deze naam gekregen omdat hij in Haarlem te vondeling was gelegd op de hoek van de Dijkstraat en de …?
- De koperen tuin is onder andere vertaald in het Turks. Hoe luidt het laatste woord van de titel in die vertaling?
- Hoe heette de lagere school aan de Simon Stijlstraat in Harlingen die Vestdijk bezocht?
- Wat was de voornaam van de literator en interviewer die eind jaren 50 met Vestdijk zogenaamde huiskamergesprekken opnam?
- In welke Harlingse straat stond Vestdijks geboortehuis?
- Op maandag 21 mei 1951 reikte mr. J.M.L.TH. Cals op het Muiderslot aan Vestdijk de P.C. Hooftprijs uit. Van welk departement was Cals staatssecretaris?
- Welke prijs ontving Vestdijk in 1954 voor zijn bundel Essays in duodecimo?
- De universiteitsbibliotheek Utrecht beheert 1700 grammofoonplaten van Vestdijk, waarvan zijn vrouw een catalogus heeft samengesteld. Wie voerde namens de UB Utrecht de redactie over dit werk? Noteer de achternaam.
- Uit het archief met nominaties voor de Nobelprijs voor de Literatuur bij de Zweedse Academie blijkt dat Vestdijk door vijftien verschillende personen en instanties is voorgedragen voor deze prijs. Hoe luidt de tweede voornaam van de dichter en criticus die hem in 1950 als eerste nomineerde?
- Op 25 november 1947 werd op Hilversum II van 18.30-19.00 uur het radioprogramma “Van … tot Simon Vestdijk” uitgezonden. Wat is de voor- en achternaam van die andere schrijver?
- Hoe luidt de achternaam van de schrijver die de Anton Wachtercyclus bewerkte tot een hoorspel voor de TROS?
- Rob Schouten schreef een boek over de muzikale motieven in het werk van Vestdijk. Onder welke titel kwam dat boek uit?
- Op welke begraafplaats heeft Vestdijk zijn laatste rustplaats gevonden?
- Welke kunstenaar maakte het standbeeld van Vestdijk dat te bewonderen is in Doorn?
- Met welke schrijfster publiceerde Vestdijk in 1949 een roman in brieven? Noteer haar achternaam.
- Vestdijk vertaalde De zonderlinge geschiedenis van Dr Jekyll en Mr. Hyde. Wat zijn de volledige voornamen van de oorspronkelijke auteur?
- Vestdijk heeft verschillende bijnamen gekregen. Een ervan is de Sfinx van Doorn, een andere de Olympiër van …. Wat moet er op de puntjes worden ingevuld?
- Met wie poseerde Simon Vestdijk op 7 november 1958 voor de tentoonstelling Twee Meesters in het Haags Gemeentemuseum? Noteer zijn voornaam.
- Vestdijk stak als schrijver met kop en schouders boven iedereen uit. In werkelijkheid was hij volgens een interviewer “zeker 1,… m lang”. Hoeveel centimeters moeten er op de puntjes ingevuld worden? Noteer dit getal in letters.
- In een interview uit 1958 zegt Vestdijk: “ ‘…’ zijn slechte boeken, en laat het u gezegd zijn. Dat men ze niet pervers nóémt, komt alleen omdat er niet in gevrejen wordt.” Over welk soort boeken heeft Vestdijk het hier?
- De beginletters van de juiste antwoorden vormen uit een toepasselijk gedicht vijf zelfstandige naamwoorden. In het bewuste gedicht komen er in totaal acht voor. Noem de overige drie zelfstandige naamwoorden. [Voor deze vraag zijn drie punten te behalen!]
Laat een reactie achter