Over Luchtreis van Willem Bilderdijk
Wat is het eerste Nederlandse sciencefictionverhaal? Het korte verhaal Luchtreis uit 1813 van Willem Bilderdijk komt in aanmerking om die titel op te eisen.
In deze video bespreekt Jörgen de belangrijkste elementen uit Kort verhaal van eene aanmerklijke luchtreis, en nieuwe planeetontdekking (1813): geloofwaardigheid, wetenschap, observaties en oriëntalisme.
Het verhaal Luchtreis kun je zowel in de originele versie lezen als in een hertaalde, ingekorte versie:
– Origineel = https://books.google.nl/books?id=-_xcAAAAcAAJ&dq=luchtreis&hl=nl&pg=PA18#v=onepage&q&f=false
– Bulkboek = https://bulkboek.online/bulkboek.online/wp-content/uploads/2020/05/4-Online_De-Luchtreis_2020.pdf Vlogboek – http://vlogboek.nl
Jacques Lameriks zegt
In 1695 schreef Christiaan Huygens een sciencefictionverhaal in het Latijn voor zijn broer Constantijn. Het heette Cosmotheoros. Het gaat over een imaginaire ruimtereis. In 1699 verscheen er een Nederlandse vertaling (‘De wereldbeschouwer’). In 1698 was er al een Engelse vertaling, en binnen enkele jaren verschenen er ook een Franse (1702) en een Duitse (1703) vertaling. Is dit misschien het eerste Nederlandse sciencefictionverhaal?
vlogboek zegt
Interessant en dank! Ga ik ook eens lezen.
Bas Jongenelen zegt
Het verhaal van Huygens is in het Latijn. De vraag is dan of het tot de Nederlandse literatuur behoort. In ieder geval behoort het niet tot de Nederlandstalige literatuur.
Jacques Lameriks zegt
In vrijwel elke literatuurgeschiedenis worden auteurs besproken die in het Latijn gepubliceerd hebben. Lees bijv. maar eens ‘Herman Pleij, Het gevleugelde woord, geschiedenis van de Nederlandse literatuur 1400-1560,. Of blader maar eens in een oudere literatuurgeschiedenis, bijv. Knuvelder, die in deel 1 (ik geef toe: een beetje oubollig) zegt: “En hoewel Erasmus niet in het Nederlands schreef, verdient ook in een geschiedenis der Nederlandse letterkunde op hem het volle licht te vallen …”. Enfin, wordt het langzamerhand niet eens tijd dat een belangrijk man als Christiaan Huygens definitief een plekje in de Nederlandse literatuurgeschiedenis toegewezen krijgt?