In 1918 verschenen Nescio’s verhalen De uitvreter, Titaantjes en Dichtertje voor het eerst in boekvorm. In de loop der tijd maakte de handelsman J.H.F. Grönloh (1882-1961) zich bekend als de man achter het pseudoniem, maar hij bleef buiten de literaire wereld. Na zijn dood in 1961 heeft zijn familie die lijn voortgezet. Wel verscheen in 1996 Nescio’s Verzameld werk, maar voor biografen bleef de deur gesloten. In Nescio. Leven en werk van J.H.F. Grönloh gaat die deur eindelijk open. Tijdens dit programma in samenwerking met uitgeverij Van Oorschot staat biograaf Lieneke Frerichs samen met onder anderen Philip Huff, Tommy Wieringa en Saskia Meijs stil bij het voltooien van haar biografie over een van Nederlands grootste schrijvers.
Sipke zegt
‘KA, KO, KU. SE, SIE,ca, co, cu, ce, ci”
Waarom zegt iedereen toch zo hardnekkig “Neskio”??? Je zegt toch ook niet kirkus, kirkuit, kis, als er circus,, circuit, cis staat ?
Henk zegt
Omdat het een woord uit het Latijn is en de ‘c’ daar prima als ‘k’ uitgesproken kan worden. Bovendien zou ik persoonlijk ‘Nessio’ een rare uitspraak vinden…
Misschien is de uitspraak Neskio gewoon de huidige consensus. Ik weet niet hoe hij het zelf uitsprak of zou willen laten klinken. Misschien iemand anders wel?
Sipke Huismans zegt
Beste Henk, ceremonie, circus, circuit, etcetera, etcetera zijn óók woorden uit het latijn. Net zoals consensus…. spreek uit: konsensus .
jan willem bonsema zegt
” eerst een dichtertje zijn en dan vallen….” dat was autobiografiesch als de pest maar goed leesbaar, alhoewel de plot nogal exotiesch is.