“Een school is niet een eiland in de samenleving” . Robert Koobs is docent Nederlands en de drijvende kracht op zijn school als het gaat over het stimuleren van het leesonderwijs.
Het leesonderwijs is heel belangrijk voor een groter doel. Leerlingen leren zichzelf kennen en door te lezen leer je je verplaatsen in een ander personage, een andere cultuur, een andere samenleving. In de podcast geeft hij praktische tips over hoe je leesonderwijs kunt stimuleren, én ook over hoe je spoken word , poëzie, rapteksten, songteksten kan gebruiken
in je lessen
Want volgens Robert heeft elk boek een ideale lezer en elke leerling heeft een ideaal boek. Enthousiast vertelt hij ook over een project dat zij op school hebben gedaan waarbij meerdere vakken aansluiten op het vak literatuur. Ze kiezen een boek met een actueel thema en daar verbinden ze meerdere vakken aan. Hoe dat precies in zijn werk gaat, daarvoor moet je vooral de podcast luisteren.
Maaike zegt
Lezen voor de lol. Lezen en gewoon maar zien wat ervan komt. Een vraag stellen, kijken wat er komt en dan doorvragen. Stel dat je een vriend(in) was van de hoofdpersoon…. Stel dat je bevriend bent met de schrijver, welke tip…… et cetera. Verder lezen in een ander boek, waar een klasgenoot is gebleven en dan met elkaar erachter komen wat in het andere deel staat. Voor mij was lezen van levensbelang en het heeft me veel gebracht. Dat geef ik nu graag door aan de nieuwe lichting.