Persbericht Radboud Universiteit
Adriaan van Dis ontvangt op 11 mei 2022 een eredoctoraat van de Radboud Universiteit in Nijmegen voor zijn verdiensten als ambassadeur voor het leren van talen en culturen.
In de afgelopen jaren pleitte Adriaan van Dis als schrijver, commentator en documentairemaker voor meer geletterdheid, en voor het lezen van (strip)verhalen en gedichten omdat het zowel verbeeldingskracht en kennis als empathie en tolerantie bevordert. Rector magnificus Han van Krieken: ‘Met dit eredoctoraat benadrukt de Radboud Universiteit het belang van de taal en cultuurstudies voor de samenleving. Als geen ander staat Van Dis voor de verbinding tussen geletterdheid, diversiteit en inclusiviteit.’
Actief in Nijmegen
Van Dis is door de jaren heen actief geweest in de Nijmeegse academische wereld, te beginnen in de jaren zeventig. In Politiek Cultureel Centrum O42 stelde hij bij een manifestatie rondom het werk van Breyten Breytenbach de apartheid in Zuid-Afrika aan de kaak. Ook was hij betrokken in diverse universitaire projecten over religieuze tolerantie en over emancipatie van de lhbtiq+gemeenschap. Hij trad op als auteur bij het jaarlijkse boekenproject voor eerstejaars studenten van de Radboud Universiteit, was spreker bij de opening van het academisch jaar 2002-2003 en gastdocent in de master Literair Bedrijf.
Campagneweek
Het eredoctoraat wordt uitgereikt in een academische zitting op dinsdag 11 mei 2022 om 15.00 uur in de Aula van de Radboud Universiteit.
De uitreiking luidt de campagneweek van de Faculteit der Letteren in voor de bestudering van talen en culturen, waaraan naast studenten en onderzoekers ook middelbare scholieren en hun docenten kunnen deelnemen. Tijdens de campagne openen de onderzoeksinstituten hun deuren om te laten zien hoe taalwetenschap en cultuuronderzoek bijdragen aan de samenleving.
De Faculteit der Letteren kent naast de departementen Geschiedenis (met daarin Klassieke Talen) en Taal & Communicatie ook een departement Moderne Talen en Culturen waarin de disciplines Nederlandse, Engelse, Duitse, Franse en Spaanse taal en cultuur worden bestudeerd.
maanantai zegt
Wat een gewaagde keuze. Nu Ellen Deckwitz en Sylvain Ephimenco nog en dan met alle mondige burgers samen
een leuk liedje zingen op televisie!