In Nederland en Vlaanderen mag het dan niet goed gesteld zijn met de studie neerlandistiek, in het buitenland is Nederlands studeren wel nog populair. Ieder jaar volgen ongeveer 13.000 universiteitsstudenten een of andere opleiding Nederlands als Vreemde Taal (NVT), verspreid over zowat 135 universiteiten in meer dan 40 landen.
De gedachte dat die studenten Standaardnederlands willen leren om dan vast te stellen dat het Standaardnederlands hier steeds minder gebruikt wordt, leidt onherroepelijk tot een emotioneel geladen discussie over taalnormen en taalvariatie.
In de eerste aflevering reflecteren studenten neerlandistiek uit binnen- en buitenland over het Standaardnederlands. Over het (vermeende) elitaire karakter ervan, over het ervaren verschil tussen gesproken en geschreven Nederlands in Vlaanderen, over het Nederlands dat de studenten willen leren…
In de tweede aflevering gaan Lut Missinne en Stef Grondelaers, twee uitgesproken stemmen in het debat, dieper in op de (nood)zaak van het Standaardnederlands.
Deze podcast werd gemaakt voor de Week van het Nederlands en is een productie van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren met de steun van de Universität Münster en de Universität zu Köln.
Laat een reactie achter