Treed uit de schaduw, jij
Dichter of rijmelaar
Hou je van wetenschap?
Grijp dan je kans!Eeuwige roem wacht de
Onovertroffenen
Die het gaan winnen
(Een poosje, althans)
De VWN, de Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek en -communicatie Nederland, zoekt dit najaar naar de mooiste wetenschapspoëzie binnen het Nederlandse taalgebied. Wie schrijft het beste nieuwe gedicht over de wetenschap in de ruimste zin van het woord?
Een selectie van de beste gedichten zal worden gebundeld. Daarnaast zijn er prijzen te winnen. Een deskundige jury, bestaande uit Anna Enquist, Ionica Smeets, Edward van de Vendel en Marlies ter Voorde, zal de winnaars selecteren. Op de winnaars van de derde tot en met eerste prijs ligt naast 100, 150 en 250 euro een wetenschappelijk verantwoord boekenpakket te wachten.
Ook u kunt uw bijdrage aan de wetenschap leveren. Een limerick over Einstein, een sonnet over culturele antropologie of een haiku over het lableven; laat uw dichtersader stromen en doe mee. Kijk voor meer informatie, het reglement en het inzendformulier hier.
De deadline is 28 november 2021. Het winnende gedicht zal worden gepubliceerd in het NRC Handelsblad.
Jaap van den Born zegt
Dan hoop ik maar dat de deskundige jury zich eerst ernstig verdiept in de prosodie om te leren wat dat nou precies zijn, die versvormen die hier genoemd worden en aan welke regels ze moeten voldoen.
Het ollekebolleke waar deze bijdrage mee begint doet het ergste vrezen: een deskundige jury zou het genadeloos afwijzen omdat het niet voldoet aan de vereisten van deze versvorm.
De eerste regel van een ollekebolleke dient te bestaan uit een vraag, kreet, motto, uitroep o.i.d. en moet zelfstandig leesbaar zijn en niet doorlopen in de volgende regel.
Het hier vertoonde enjambement met ‘jij dichter’ zou Drs. P, die de regels opstelde, in zijn graf doen tollen, als hij niet gecremeerd was.
De tweede regel dient min of meer het onderwerp te bevatten (hierin was Drs. P soepel) en ook zelfstandig leesbaar te zijn, al mag hij doorlopen in de volgende regel. Ook bevreemdend is het meervoud in het zeslettergepige woord, waar hier de lezerhen intiem met ‘je’ wordt aangesproken.
Met een eenvoudige ingreep had de maker aan de regels kunnen voldoen:
Wil je beroemd worden?
Hou je van wetenschap?
Dichter en rijmelaar
Grijp hier je kans!
Eeuwige roem wacht de
Onovertroffene
Die het gaat winnen
(Een poosje althans)