In de laatste jaren is er een belangrijke revolutie gaande in de geesteswetenschappen: het gebruik van big data (gedigitaliseerde bronnen) en digitale tools waarmee die bronnen geanalyseerd kunnen worden.
Voor de taal- en letterkunde betekent dat dat we grote tekstcorpora kunnen raadplegen om onderzoek te doen. Tekstcorpora kunnen bestaan uit gesproken taal (die is getranscribeerd) of uit geschreven taal: historische of moderne literaire teksten, maar ook krantenmateriaal of teksten geschreven in Nederlandse dialecten.
In deze collegereeks maken wij u wegwijs in de wereld van de digitale tekstbronnen en digitale tools. Wat kan er allemaal, waar zijn vakinhoudelijke doorbraken bereikt met dit type onderzoek, wat staat er nog allemaal te gebeuren de komende jaren?
En we laten zien hoe digitale bronnen en tools inpasbaar zijn in het voortgezet onderwijs. Hoe kunnen leerlingen hier zelf mee aan de slag? We weten van onze studenten dat de belangstelling voor dit soort onderzoek groot is, en die belangstelling hebben leerlingen allicht ook.
Sessie 1: dinsdag 25 januari 2022, 15.30-17.00, prof. dr. Marjo van Koppen, online
Inschrijven via https://uusalesservices.uu.nl/grote-vragen-van-het-nederlands-reeks-4-digitale-taalkunde (kosten 20 Euro)
Sessie 2: dinsdag 24 mei 2022, 15.30-17.00, dr. Sven Vitse, online
Inschrijven via: https://uusalesservices.uu.nl/grote-vragen-van-het-nederlands-reeks-4-digitale-letterkunde (kosten 20 Euro).
Laat een reactie achter