Dr. Nina Geerdink (Utrecht) krijgt gedurende twee maanden financiële en wetenschappelijke ondersteuning van de Tiele-stichting om een onderzoeksvoorstel uit te voeren naar boekverkopersprivileges aangevraagd door auteurs in de lange zeventiende eeuw.
Hoewel Nederland pas sinds 1912 auteursrecht kent, bestonden er ook al ruim vóór die tijd ideeën over het eigendom van auteurs en, in relatie daarmee, mogelijkheden om geld te verdienen aan het schrijven van boeken. In haar project De literaire auteur en het Nederlandse boekverkopersprivilege: ideeën over auteursrecht in de lange zeventiende eeuw (1550-1750) onderzoekt Nina Geerdink de zogenoemde privileges die auteurs aanvroegen om hun werk te beschermen tegen nadruk. Met een systematisch onderzoek naar deze bron, en de bijbehorende aanvraagdocumenten uit de archieven, wil ze achterhalen hoe ideeën over eigendom van en verdiensten uit literaire werken zich ontwikkelden in de lange zeventiende eeuw. Klopt de algemene aanname dat auteurs zich in deze periode in toenemende mate bewust werden van hun eigendomsrechten en verdienmogelijkheden? Of leefden ideeën over auteursrecht al gedurende de hele zeventiende eeuw?
Nina Geerdink is universitair docent vroegmoderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Ze studeerde Nederlands aan de Universiteit Utrecht en promoveerde in 2012 aan de Vrije Universiteit Amsterdam op een proefschrift over de sociale verankering van het dichterschap van de Amsterdamse dichter Jan Vos (1610-1667). Haar onderzoek concentreert zich op vroegmodern auteurschap, met speciale aandacht voor gender, auteursrepresentatie, patronage en sociale poëzie. Zij rondde recent een NWO-Veni-project af over de beeldvorming en praktijk van het verdienen door literaire auteurs in de Republiek: Poets & Profits. A New History of Dutch Literary Authorship 1550-1750.
De Tiele-stichting heeft het fellowshipprogramma in 2020 ontwikkeld om de wetenschappelijke studie van het boek in heden en verleden te bevorderen. Het staat open voor iedereen met aantoonbare wetenschappelijke capaciteiten. De fellows ontvangen een stipendium van € 1.500,- per maand gedurende de twee maanden waarin ze hun onderzoek uitvoeren. De selectiecommissie, die bestond uit dr. Steven Claeyssens, prof. dr. Paul Hoftijzer, dr. Jeroen Salman externe linken prof. dr. Eliane Segers, heeft een keuze gemaakt uit twaalf aanvragen. De commissie lette bij het selecteren vooral op de relevantie voor de missie van de Tiele-Stichting en op de kwaliteit en haalbaarheid van het onderzoek. Tijdens de eerstvolgende Tiele-dag lichten de fellows hun onderzoeksplannen verder toe. In het najaar van 2022 presenteren ze de voortgang en resultaten van hun onderzoek voor geïnteresseerden.
Laat een reactie achter