In maart 2022 wordt Firmin van der Poorten in zijn geboortestad Aalst gehuldigd naar aanleiding van de herdenking van zijn 100ste geboortedag
Firmin van der Poorten publiceerde zijn eerste gedichten in Klaverendrie (septembernummer 1942), het driemanstijdschrift van Marcel Coole, Johan Daisne en Luc van Brabant, dat in elk nummer ook werk van twee gastauteurs opnam.
In 1944 verscheen bij de uitgeverij A. Manteau zijn eerste gedichtenbundel Het Kleine Rijk van het Hart. Van der Poorten schreef poëzie, novellen, aforismen en luisterspelen. Hij was gedurende circa dertig jaar de bezieler en drijvende kracht van het literair tijdschrift Nieuwe Stemmen (1944-1978) dat werd opgericht in de schoot van het Sint-Jozefscollege te Aalst. Het is geen toeval geweest dat dit College de wortelgrond is geweest van Nieuwe Stemmen. Deze onderwijsinstelling heeft altijd een grote roep gehad. Leraren (als de jezuïeten Stracke, Fleerackers en Van Iseghem) hebben een belangrijke rol gespeeld bij de verdieping van het geloofsleven en de zedelijke verheffing van het Vlaamse volk. Bekende figuren (o.a. Adolf Daens en Romain Moyersoen) hebben er middelbaar onderwijs genoten. Dr. Albert van den Daele s.j. was er retoricaleraar toen hij het tijdschrift in december 1944 oprichtte. Aanvankelijk werd het blad als een algemeen cultureel tijdschrift opgevat en had het als doel de jeugd ertoe aan te zetten de maatschappij in een nieuwe geest om te vormen en opbouwend werk te verrichten.
Het tijdschrift stoelde op een katholieke ethiek en wilde godsdienstige, sociale en culturele onderwerpen aansnijden. De stichter-hoofdredacteur wou een dam opwerpen tegen de nefaste geest van die tijd. In de redactie zetelden, naast de hoofdredacteur en Firmin van der Poorten, o.m. August Vanistendael, Albert de Longie, Frank Meyland, Adriaan Magerman, Albert de Swaef, Lieven Rens, Marcel Brauns, Piet Thomas en Marcel Pira. Nieuwe Stemmen is voor sommigen alleszins een startbaan geweest voor een literaire carrière. Auteurs als Ward Ruyslinck (onder een ander pseudoniem), Paul Snoek (onder zijn echte naam Edmond Schietekat), Eriek Verpale en Wiel Kusters hebben in hun aanlooptijd in Nieuwe Stemmen gepubliceerd.
In het kader van deze herdenking hebben volgende evenementen plaats:
Carry Wouters, Je zingt me.
In deze Kunstmis en tentoonstelling die in het teken staan van het poëtisch werk van Firmin van der Poorten en van 10 jaar magazine Geroepen, komen de thema’s liefde en geluk, het licht en de verwondering, de klank van de stilte en de schoonheid waarvan hij droomde aan bod. De Kunstmis heeft plaats op zondag 6 maart 2022 om 11 uur in de Sint-Annakerk te Aalst, de tentoonstelling loopt van 6 maart tot en met 10 april 2022. Wie een persoonlijke uitnodiging voor Je zingt me wenst te ontvangen, kan dit laten weten aan André De Cock (andre.de.cock@telenet.be).
Ut pictura poesis, ut musica poesis
Het poëzie- en kunstevenement Ut pictura poesis, ut musica poesis dat wordt gerealiseerd in samenwerking met de Stad Aalst omvat een eerbetoon in de Feestzaal van het Stadhuis van Aalst (12 maart 2022 om 15 uur), een huldetentoonstelling in het Stedelijk Museum Aalst (van 12 maart tot en met 10 april 2022) en een literair-muzikaal luik, getiteld ‘Zodat zijn woorden nooit verloren gaan’ in Utopia Aalst, zaal ‘de Geuzen’ (9 april 2022 om 20 uur).
De huldetentoonstelling in het Museum zal een overzicht geven van de bundels, kunstuitgaven en bibliofiele edities die tussen 1944 en vandaag rond het werk van Firmin van der Poorten zijn verschenen, het tijdschrift Nieuwe Stemmen belichten alsook de andere tijdschriften waaraan hij heeft meegewerkt, en dagboeken, kaftontwerpen, literaire correspondentie, manuscripten, partituren en werk bevatten van Vlaamse beeldende kunstenaars en musici, geïnspireerd op gedichten uit zijn oeuvre.
De toegang tot deze evenementen is gratis. Iedereen is van harte welkom.
Laat een reactie achter