SPUI25, 20.00-21.30 uur
In de relatief korte geschiedenis van kleitablet tot e-book heeft het lezen ingrijpende veranderingen teweeg gebracht voor individu en samenleving. Maar wat is lezen eigenlijk, en hoe werkt het? En wat doen de digitale schermen met onze leesgewoonten?
Leeswetenschappers Ruud Hisgen en Adriaan van der Weel beschrijven in hun boek De lezende mens (Atlas Contact) hun zoektocht naar de onderliggende betekenis van het lezen voor ons welzijn en onze democratische maatschappij. Zo gingen geletterdheid en de opkomst van de democratie in de negentiende eeuw hand in hand. Samen met schrijver Oek de Jong onderzoeken ze in dit panelgesprek de toekomst van lezen. Moderatie: Simon Dikker Hupkes.
Over de sprekers
Ruud Hisgen werkt als docent en auteur bij het instituut Direct Dutch (Den Haag). Samen met Adriaan van der Weel schreef hij het boek De lezende mens.
Adriaan van der Weel is boekhistoricus, verbonden aan de Universiteit Leiden als emeritus bijzonder hoogleraar Geschiedenis van het boek in de moderne periode.
Oek de Jong is romanschrijver en essayist. Van zijn romans, waarvan Opwaaiende zomerjurken, Cirkel in het gras, Hokwerda’s kind, Pier en oceaan en Zwarte schuur alom bekend zijn, werden ruim 600.000 exemplaren verkocht in binnen- en buitenland. In 2020 ontving hij de Boekenbon Literatuur Prijs en de Peter van Straaten Psychologieprijs voor Zwarte schuur. In datzelfde jaar verscheen Het glanzend zwart van mosselen: Autobiografie Essay Reisverhaal Cultuurkritiek 1980-2020. De Jong studeerde kunstgeschiedenis aan de UvA en schreef voor Museumtijdschrift negen jaar over kunstwerken die hem raken en intrigeren.
Simon Dikker Hupkes studeerde politicologie (Universiteit van Amsterdam) en boekwetenschap (Universiteit Leiden) en is redacteur bij uitgeverij Atlas Contact.
Laat een reactie achter