Samuel Vriezen is componist, essayist en dichter. Hij gelooft in de politieke kracht van gedichten en put inspiratie uit de poëzie van activistische dichters uit het verleden. Sonja Prins bijvoorbeeld, maar ook Henriette Roland Holst, de bekende Nederlandse dichteres en revolutionair-socialistische voorvrouw. Samuel leest haar gedicht ‘De herinnering’ (1927). Hierin reflecteert Roland Holst op de mislukking van het ideaal van de Russische Revolutie. Ze gebruikt de poëzie om een politieke gebeurtenis kritisch te analyseren en daaruit lessen te trekken voor toekomstig politiek handelen:
Activistische poëzie is voor Samuel vooral poëzie die zoekt naar toekomst. Een andere belangrijke inspiratiebron voor hem is wat dat betreft de poëzie van generatiegenoot Jeroen Mettes (http://n30.nl/blog/bio). Hij overleed veel te jong en van zijn lyrisch trilogie kon hij alleen het deel over het heden afronden, niet dat over de toekomst. Dit blijven steken in het heden is voor Samuel onverteerbaar is. Als er namelijk iets is waar activistische poëzie tegen zou moeten strijden dan is het volgens hem wel de idee van toekomstloosheid waar de gevestigde politiek ons al heel lang in wil laten geloven:
Meer weten over poëzie en activisme in het werk van Samuel Vriezen en Henriette Roland Holst? Lees Barricadepoëzie: Lyrisch activisme sinds 1848, red. Johan Sonnenschein & Kornee van der Haven. EPO, 2021: bit.ly/30URzz0
Laat een reactie achter