In juni 1935 komen tientallen beroemde auteurs naar het Internationale Schrijverscongres ter verdediging van de Cultuur in Parijs om er hun zorg over het opkomend fascisme te uiten. Het congres blijkt echter al snel een dekmantel voor een ontluisterende Sovjet-propaganda. Voor de burgerlijke gastsprekers is het een traumatische ervaring.
In Wachten op oorlog ontrafelt Rob Luckerhof de intriges binnen het literaire circuit van Parijs tijdens het interbellum. Aan de hand van de levens van boekverkopers als Adrienne Monnier en Sylvia Beach, en schrijvers als André Gide, André Malraux en de Nederlander E. du Perron ontstaat een fascinerend beeld van de overgang van het swingende cultuurcentrum Parijs naar een politiek geëngageerde kring onder dreiging van een nieuwe oorlog.
Over de auteur
Rob Luckerhof studeerde sociologie aan de Universiteit van Amsterdam en was tot 2020 eigenaar van de Kennemer Boekhandel in Haarlem. Hij schrijft artikelen over literair-historische onderwerpen en debuteerde in 2020 met zijn boek De wereld van Italo Svevo. Eerder dit jaar verscheen bij Walburg Pers zijn boek Frida Kahlo en Gisèle Freund. Iconen van de portretkunst.
Rob Luckerhof | Wachten op oorlog. De Franse literaire wereld onder de dreiging van het fascisme | € 24,99 | Walburg Pers | Paperback, 304 pagina’s | ISBN 9789462498105
Laat een reactie achter