Over vrouwen in de nieuwe literaire canon, of het gebrek daaraan
Voor het eerst in twintig jaar is in het Nederlandse taalgebied een enquête gehouden over onze literaire canon. Toen in 2002 een rondvraag bij academici werd gedaan, leidde dat tot een lijst van voornamelijk dode, witte, mannelijke schrijvers. Zal het nu anders zijn?
Op 1 oktober, tijdens De Week van het Nederlands, worden de resultaten van deze enquête bekendgemaakt. Kijken we vandaag de dag anders naar onze klassiekers? Welke Nederlandstalige teksten van bijvoorbeeld Vlaamse, Surinaamse en Caribische vrouwen duiken nu op en welke missen we nog? Worden vrouwelijke schrijvers anders beoordeeld dan mannelijke? En heeft een canon eigenlijk wel nut?
Schrijver en journalist Gaea Schoeters geeft een inleiding bij de avond over dubbele standaarden in de letteren. Aan de hand van literaire fragmenten schuiven hedendaagse auteurs – Nikki Dekker, Gustaaf Peek en Marja Pruis – ‘vergeten vrouwen’ naar voren. Waarom verdient hun werk meer waardering dan vandaag? Horen ze anno 2022 in de literaire canon thuis en wat verandert dat? Samen met Nicolas Leus, die al jaren betrokken is bij de Vlaamse literaire canon, onderzoeken ze de krachten en gebreken van de canon.
Over de sprekers
Jannah Loontjens is schrijver, dichter en filosoof. Ze is lid van het schrijverscollectief Fixdit, dat streeft naar meer diversiteit in de canon en de literaire wereld.
Marja Pruis (1959) is schrijver van romans en essays, en criticus en columnist voor De Groene Amsterdammer. In 2013 schreef ze een portret van Patricia de Martelaere, Als je weg bent. In haar nieuwe boek Boos Meisje schrijft ze over het leven en hoe haar favoriete vrouwen zich daar doorheen slaan.
Nikki Dekker (1989) is schrijver en radiomaker. Haar debuutroman diepdiepblauw verscheen in het voorjaar van 2022 en werd lovend ontvangen. In 2020 maakte ze de radiodocumentaire Andreas Burnier, of hoe je op een klein vlot blijft drijven over seksisme en de werking van de literaire canon.
Gustaaf Peek is schrijver. Zijn jongste roman A.D. verscheen afgelopen jaar. Momenteel werkt hij aan gedichten, filmscenario’s en is hij Vrije Schrijver aan de VU.
Nicolas Leus werkt bij de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren. Hij is secretaris van de commissie die de Canon van de Nederlandstalige literatuur in Vlaanderen opstelde en was een van de initiatiefnemers van de nieuwe canonenquête.
Laat een reactie achter