Vandaag, op 12 november 2022, bestaat de taalcanon precies 10 jaar! Op 12 november 2012 verscheen het boek Alles wat je altijd al had willen weten over taal. De taalcanon, onder redactie van Marianne Boogaard en Mathilde Jansen, bij uitgeverij Meulenhoff. Het boek verscheen in dezelfde reeks als de bètacanon en de gammacanon. Op dezelfde dag ging de website taalcanon.nl live.
We kozen er destijds voor om alle 50 teksten uit het boek ook online beschikbaar te maken, omdat we geen drempels wilden opwerpen voor het gebruik ervan in het onderwijs. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen! De website wordt nog steeds veel bezocht door scholieren, zoals we weten uit de vele reacties die er nog altijd binnenkomen op artikelen. Ook zijn er inmiddels veel lesmethoden die (delen van) onze teksten met toestemming hebben overgenomen in hun papieren of digitale leermiddelen. In 2013 en 2014 hebben we als taalcanoncommissie verschillende studiemiddagen georganiseerd voor docenten. Daar zijn destijds 11 lesbrieven uit voortgekomen die nog steeds te vinden zijn via het kopje ‘onderwijs’ op de website.
In 2013-2014 breidden we het aantal teksten op de website nog uit met twee nieuwe artikelen: Hoe oud is het woordenboek? en Wat is tussentaal? In 2014 won het boek Alles wat je altijd al had willen weten over taal. De taalcanon de Populariseringsprijs van de Landelijke Onderzoekschool Taalwetenschap. In 2018 verscheen er een pocketeditie van het boek bij Meulenhoff, die nog altijd verkrijgbaar is in de boekhandel. In hetzelfde jaar maakten we met financiering van het Prins Bernard Cultuurfonds 6 educatieve animatiefilmpjes bij de taalcanon, die te vinden zijn op ons YouTube-kanaal en via de website. Ook deze worden gebruikt in diverse digitale lesomgevingen.
Nieuwe inzichten
Speciaal voor het 10-jarig jubileum hebben alle auteurs hun teksten waar nodig herzien. Soms ging het om woorden die niet meer gangbaar zijn in 2022, maar vaker om nieuwe inzichten in het vakgebied die belangrijk zijn voor het grote publiek. Om die reden hebben we ook vier nieuwe artikelen laten schrijven voor de website. Het gaat om de artikelen Hoe onderzoek je wat dieren zeggen? van Leonie Cornips en Marjo van Koppen, Waaraan kun je straattaal herkennen? van Khalid Mourigh, Wat zou je moeten weten van schoolgrammatica? van Jimmy van Rijt en Peter-Arno Coppen, en Schrijven we straks alleen nog in emoji? van Lieke Verheijen. De komende 4 weken verschijnen deze artikelen online op taalcanon.nl.
Ter gelegenheid van ons jubileum verschijnen vanaf vandaag tot eind van dit jaar taalweetjes uit de taalcanon in de rechterkolom van Neerlandistiek. De taalweetjes zullen ook gedeeld worden op ons Twitteraccount.
Over de taalcanon
De taalcanon is samengesteld door de taalcanoncommissie, bestaande uit Marianne Boogaard, Mathilde Jansen, Petra Poelmans en Astrid Wijnands. Om tot een selectie te komen zijn studenten, docenten, taalwetenschappers en andere geïnteresseerden uitgenodigd om verwonderende vragen te stellen, die vervolgens gekoppeld zijn aan de grootste onderzoeksthema’s in de taalwetenschap. De artikelen zijn geschreven door meer dan vijftig taalkundigen en geredigeerd door Marianne Boogaard en Mathilde Jansen. De teksten zijn geschreven voor een breed publiek.
De taalcanon is tot stand gekomen als initiatief van drie beroepsorganisaties voor taalwetenschappers: de Landelijke Onderzoekschool Taalwetenschap (LOT), de Nederlandse Vereniging voor Toegepaste Taalwetenschap (Anéla) en de Algemene Vereniging voor Taalwetenschap (AvT).
Laat een reactie achter