In 1686 keek Elisabeth Koolaart-Hoofman terug op de gebeurtenissen van 1672. Ze kreeg een broertje er bij! Terwijl deze Cornelis in zijn wiegje de longen uit zijn lijf schreeuwde, roerde zich buiten het muitziek volk, werden de de Wit’s uiteengereten en bulderen de kanonnen om de zeven verenigde provinciën uit elkaar te rukken.
Elisabeth was een van de geleerdste vrouwen aan het einde van de 17e eeuw, met een groot netwerk aan intelligente en politieke figuren uit die tijd. Ze sprak zich uit tegen huwelijk, dus het was opmerkelijk toen ze op 29-jarige leeftijd plotseling trouwde met de 7 jaar oudere Peter Koolaart, die al twee keer eerder getrouwd was geweest.
Haar nagelaten gedichten werden tot in het begin van de 20e eeuw zeer gewaardeerd, maar daarna vielen ze in de vergetelheid. Hoewel er in 1850 nog een biografie over haar verscheen, is er daarna weinig over haar gepubliceerd. Desondanks is zowel haar leven als haar werk interessant genoeg om opnieuw beschreven te worden. Wie zich geroepen voelt om een moderne biografie over haar te schrijven, zou daarom zeker een mooie bijdrage kunnen leveren!
Aron L. Ouwerkerk zegt
In tegenstelling tot wat er hier verteld wordt, is er recentelijk best wat onderzoek verricht naar Elisabeth Hoofman. Zo heeft Nina Geerdink (Universiteit Utrecht) een mooi artikel geschreven over de financiering die zij als schrijfster van (lof)dichten ontving en bestaat er ook van mijn hand een kort artikel over een recent (her)ontdekt Latijns gedicht van Hoofman in het tijdschrift ‘Hermeneus’. Daarnaast heb ik vorig jaar als onderdeel van mijn (niet gepubliceerde) masterscriptie ruim 50 Latijne brieven van haar hand bestudeerd en uitgegeven. Op basis van nieuw biografisch onderzoek concludeer ik o.a. dat het helemaal niet zo waarschijnlijk is dat zij daadwerkelijk door tzaar Peter de Grote bezocht zou zijn. Een (gepubliceerde) biografie/monografie over Hoofman bestaat er inderdaad helaas nog niet…
Rolf den Otter zegt
Beste Aron Ouwerkerk,
Dank voor de extra informatie. Vooral de suggestie dat het bezoek van de Tsaar nooit heeft plaatsgevonden vind ik intrigerend. In het hoofdstuk van Geerdink in “Economic Imperatives for Women’s Writing in Early Modern Europe” waar u naar verwijst, staat nog:
“That her husband was held in high esteem appears, for example, from the fact that the Russian Czar
Peter I (the Great) and his wife Catharine visited the family in Haarlem in 1717.”
Ik hoop dat het nieuwe biografische onderzoek een keer een vorm vindt in een artikel of blogpost!
Mvg, Rolf den Otter.