Voor het eind van deze maand zal Neerlandistiek de grens over gaan van de 19.000 gepubliceerde artikelen. Als tijdschrift worden we goed gelezen en geraadpleegd. Eerder zijn we uitgebreid met een ‘katern’ Jong Neerlandistiek en samen publiceren de Oudt en Jong-redactie inmiddels ruim 200 artikelen per maand.
Wat waarschijnlijk nog beter kan: het gebruik van onze archieven. Op een enkele evergreen na, die waarschijnlijk vooral via Google wordt gevonden, worden stukken van ouder dan een paar weken nog zelden geraadpleegd.
Dat kan beter. We zoeken dat in het verbeteren van de zoekfunctionaliteit, maar mogelijk ook in andere manieren van de archieven presenteren. Voor dit alles is nodig dat oude stukken in de archieven ‘getagd’ worden, dat wil zeggen (handmatig) van labels worden voorzien die kunnen helpen stukken terug te vinden (‘letterkunde’, ’19e eeuw’, ‘Willem Kloos’, ‘schelden’). In de laatste jaren hebben we dit tamelijk consequent (zij het nog niet consequent genoeg) gedaan: besproken literaire auteurs krijgen hun eigen tag, maar ook bijvoorbeeld subdisciplines (‘sociolinguïstiek’) and andere termen waarop iemand kan zoeken.
Maar bij stukken van vroegere jaren (vooral uit de Neder-L-periode) ontbreken deze tags over het algemeen, ofwel omdat ze nooit gegeven zijn, of omdat ze bij een technische overgang per ongeluk zijn verdwenen.
De redactie van Neerlandistiek zoekt nu mensen die kunnen helpen om door het archief te gaan en artikelen van tags te voorzien. We draaien vrijwel geheel op vrijwilligerswerk en kunnen dus geen vergoeding bieden, maar we hopen dat er mensen zijn die het aardig vinden om door de rijke geschiedenis van Neder-L en Neerlandistiek te gaan en daarbij te taggen. We werken met WordPress – een systeem dat ook de minst technische van onze redacteuren en medewerkers naar ervaring in een mum van tijd onder de knie krijgen
Een enkele keer zijn ook auteursnamen van artikelen weggevallen, maar deze zijn naar onze inschatting ook nog betrekkelijk eenvoudig terug te vinden en te herstellen. Daarnaast is een enkele keer iets misgegaan met de vormgeving van oude stukken. Ook daar zou naar gekeken kunnen worden.
Interesse? Je kunt je melden bij redactie@neerlandistiek.nl
Laat een reactie achter