Lettergrepen: logisch dat ze er zijn, maar wat kan een taalkundige er allemaal mee?
Ben je geïnteresseerd in het systeem achter taal? Heb je dan al eens overwogen om Nederlands te gaan studeren?
Dat kan bijvoorbeeld in Utrecht. In dit proefcollege bespreekt docent-onderzoeker dr. Marijke De Belder de Nederlandse lettergreep. Ze laat zien dat die tegelijkertijd heel Nederlandse eigenschappen heeft en toch gehoorzaamt aan principes die voor alle talen van de wereld gelden.
Door de Nederlandse lettergreep in detail te bestuderen, maak je kennis met het wonder van de taalstructuur. De taalstructuur ligt op het snijvlak van wat in alle talen kan, en wat in één specifieke taal kan. Alle talen bevatten dezelfde grenzen van het mogelijke omdat het menselijke verstand nu eenmaal denkt zoals het denkt en onze tong beweegt zoals die beweegt. Maar anderzijds is er ook speelruimte voor variatie per taal. Zo leer je wat het Nederlands dan toch tot Nederlands maakt. Wist je bijvoorbeeld dat Nederlandse zelfstandige naamwoorden gemiddeld meer en veel complexere lettergrepen hebben dan Nederlandse werkwoorden? Dat is onbewuste kennis die alle Nederlandstaligen met elkaar delen.
Dat begrijpen van dat systeem van taal is iets wat mensen wel kunnen, maar Chatbots niet. Dat zijn computers die alleen maar kunnen uitrekenen hoe groot de kans is dat bepaalde lettertekens of lettergrepen naast elkaar staan in een taal. Computers die menselijke taal kunnen produceren kunnen vooralsnog niet meer dan mensen, en daar zorgen de taalkundigen wel voor, zoals je in dit proefcollege zult merken.
24 februari 2023, 16:00-17:00u (online)
Je kunt je aanmelden voor het proefcollege door een e-mail te sturen naar: prof. dr. Els Stronks, e.stronks@uu.nl. Je ontvangt een Teams-link om deel te nemen.
Laat een reactie achter